Indie a Čína opouštějí Vladimira Putina. Chtějí, aby ukončil válku na Ukrajině

Indie a Čína zvýšily tlak na Vladimira Putina, aby ukončil válku na Ukrajině. Obávají se totiž přelití konfliktu do dalších zemí. Čínský ministr zahraničí Wang I na Valném shromáždění Organizace spojených národů (OSN) vyzval k mírovému řešení konfliktu. Indický premiér Naréndra Módí na šéfa Kremlu již dříve naléhal, aby vojska z Ukrajiny stáhl a válku tak ukončil.

Čínský ministr zahraničí Wang I se na Valném shromáždění OSN setkal se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou. Stalo se tak poprvé od začátku ruské invaze v únoru letošního roku, informoval o tom britský web Daily Mail.

Wang I na shromáždění vyzval k diplomatickému řešení ruské invaze. „Zainteresované strany vyzýváme k tomu, aby zabránily přelití konfliktu a chránily práva a zájmy rozvojových států,“ řekl čínský ministr zahraničí. „Čína podporuje všechny kroky, které povedou k mírovému řešení krize na Ukrajině. Prioritou musí být uspořádání mírových rozhovorů,“ dodal.

Vyjádření čínského ministra zahraničí podpořila také Indie, což svědčí o tom, že podpora války mezi tradičními ruskými spojenci upadá. Právě tyto dva asijské státy se totiž v minulosti vymezily proti sankcím, které Západ na Moskvu uvalil.

Podle amerických představitelů nicméně Peking válku přímo nepodporuje, jelikož Rusku odmítl poslat vojenské vybavení. Kreml se proto musel obrátit na Severní Koreu a Írán, aby mu pomohly s armádní výzbrojí.

Módí naléhá na Putina, aby ukončil válku

Podle britského deníku The Times se ruský prezident Vladimir Putin rozzlobil, když zjistil, že jsou čínské a indické vlády invazí znepokojeny. Indický premiér Naréndra Módí na šéfa Kremlu dokonce naléhal, aby válku ukončil.

Moskva dříve spoléhala i na Turecko, které ovšem ostře odsoudilo pseudoreferenda o připojení východoukrajinských území k Rusku. „Podporujeme teritoriální integritu Ukrajiny, její nezávislost a suverenitu, což jsme zdůrazňovali už od ilegální anexe Krymu v roce 2014. Opakujeme naši ochotu podpořit mírová vyjednávání, která by pomohla ukončit válku,“ vyjádřila se Ankara.

Tagy: