Jágrův zlomený malíček a dlouhá čekání na góly. Jak probíhaly zápasy s Německem?

Co čekat od nevyzpytatelných Němců ve čtvrtfinále? Národní tým se na hokejových šampionátech se svým západním sousedem příliš často nepotkává. Čeští fanoušci si asi nejvíce vzpomínají na zápas ve skupině z roku 2005, kdy si Jaromír Jágr zlomil malíček, či na výhru z roku 2019, díky které si český tým zatím naposledy zahrál semifinále.

Už ve čtvrtek čeká české hokejisty německý výběr. Leckterému fanouškovi se po prohře s Finskem v posledním skupinovém zápasu paradoxně ulevilo. V případě výhry v základní hrací době by totiž národní tým ve čtvrtfinále narazil na Kanadu.

Přesto není na místě Němce podceňovat. Češi se s těžko čitelným týmem na hokejových turnajích většinou velkou část zápasu trápí, než se jim povede vstřelit gól. Asi nejpamátnějším vzájemným zápasem je utkání ve skupině na šampionátu 2005 ve Vídni, kde to česká parta nakonec dotáhla až ke zlatu.

Češi ve druhém zápase zodpovědně bránící Němce nakonec udolali 2:0. Jaromír Jágr však utkání nedohrál. V útrobách stadionu zmizel poté, co jej Němec Stefan Schauer sekl hokejkou do prstů a zlomil mu malíček.

Naštěstí se ale nevyplnil nejčernější scénář. Po pečlivém ošetření hokejová legenda naskočila o čtyři dny později do zápasu se Slovenskem a celý turnaj dohrála v první lajně. Poraněný prst Jágrovi chránila speciální dlaha, přes kterou sotva přetáhl rukavici.

V roce 2007 Německo Čechy zaskočilo ještě o poznání víc. Na šampionátu v Moskvě udolalo favorita 2:0. Opět se tak ukázalo, že si národní tým s německou defenzívou dlouhodobě neví příliš rady. Český tým pak Němce porazil na MS 2010 poměrem 5:2, o rok později dokonce 8:1 a v roce 2015 4:2. Pokaždé šlo o zápasy ve skupině, kde bylo Německo v roli outsidera. Přesto dokázalo během většiny zápasů nepříjemně kousat.

Organizovaná obrana a nebezpečné breaky?

Nutno podotknout, že německý hokej v posledních letech stoupá nebezpečně nahoru. Z Němců se stal prakticky standardní účastník čtvrtfinálových fází. Asi nejlépe k porovnání se současnou situací poslouží čtvrtfinálový zápas s tímto soupeřem z roku 2019. Šlo o vůbec první vyřazovací zápas, který Češi s Německem během mistrovství světa sehráli.

Český tým nakonec zvítězil 5:1, ale trápil se déle než dvě třetiny utkání a nevěděl si rady, jak na neprostupnou obranu i nebezpečné breaky Němců reagovat. Podobně by mohl tento vzájemný zápas vypadat i letos. Němci v helsinské skupině A skončili na druhém místě.

Povedlo se jim zvítězit ve všech zápasech, kde byli jasnými favority. Kolikrát sice vyhráli těsně, přesto si vždy zajistili tři body. K tomu přidali vítězství nad Slováky, těsnou prohru s Kanadou a se Švýcary brali po neúspěšných nájezdech jeden bod.

Bookmakeři přesto jednoznačně favorizují Čechy. Například sázková kancelář Tipsport vypsala na výhru národního týmu kurz 1,66 a na vítězství Německa 4,41. Nezbývá než doufat, že se Čechům dřív či později podaří nepříjemnou německou obranu pokořit a že stejně jako v roce 2019 postoupí do vysněného semifinále. Úvodní vhazování čtvrtečního zápasu rozhodčí zahájí v 15:20.

Tagy: