Postřehy po Finsku: Viditelná příprava na Den D, bezzubost a střet s pravými šampiony

Tohle byl správný pozdrav od úřadujících olympijských šampionů. A brzy možná i mistrů světa? Uvidíme. Češi se v závěrečném zápase skupiny B s vědomím jistoty postupu do čtvrtfinále hokejového šampionátu proti domácímu Finsku nikam nehrnuli. A údržba v konfrontaci s funkčním strojem Suomi zkrátka nestačí. CNN Prima NEWS má pro vás postřehy po střetnutí dvou trenérů Jalonenů, který prohrál Kari „kopající“ za český národní tým 0:3.

Prohra, ale vlastně výhra

Karty před duelem Čechů s Finy byly rozdány jasně. Pokud Kanada senzačně nerupne v základní hrací době paralelně hraného utkání s Francií, skončí ve své skupině A na třetím místě. To znamená, že by šla na druhého z „béčka“. Jasně, Němce rozhodně nelze podceňovat, když byli druzí nejlepší, ale pořád – vzhledem ke gloriole a hráčskému kádru – „javorové listy“ nechcete pro čtvrtfinále.

A tím pádem příliš netoužíte po pozici, která vás hned v prvním zápase play-off pošle právě na Kanadu. Mimochodem tým, který loni ve skupině tápal, a nakonec to dotáhl ke zlatu. Zámořský výběr porazil Francouze suverénně 7:1, Češi po prohře se Suomi skončili třetí a nechtěnou kanadskou reprezentaci tak schytají Švédi.

Z tohoto pohledu lze prohru se Suomi považovat za výhru.

Jalonen vs. Jalonen

Kari proti Jukkovi, díl třetí. Na české i finské střídačce stojí Jalonen a po třech konfrontacích je úspěšnější ten šéfující krajanům, tedy Jukka. V úterním duelu na mistrovství světa měla jeho parta jasně navrch. Bylo vidět, že oba Jalonenové si momentálně zakládají především na důsledné hře do defenzivy, ale zatímco Češi se finský přístup stále učí, druzí ho už mají dovedený prakticky do dokonalosti.

Fofr jen v úvodu druhé třetiny

Nikdo z českých hráčů neřekne nahlas: „Chtěli jsme prohrát, abychom se vyhnuli Kanadě.“ Ale výkon po nemalou část zápasu naznačoval, že tomu tak je. Respektive, že se není třeba tolik snažit. Hlavně první třetina byla vyloženě ospalá, vždyť národní tým v ní vystřelil na bránu gólmana Jussiho Olkinuory jen čtyřikrát. Totální změna přišla na začátku druhé periody. Češi vyjeli na led po přestávce s dvougólovým mankem a vědomím, že to úvodních 20 minut bylo až příliš pasivní a bez tempa. A tak přišel pořádný fofr, velmi silná pětiminutovka, možná zatím nejlepší na šampionátu vzhledem k síle soupeře. Jenže i když „nároďák“ Finy zamkl, gól nedal.

Tlak polevil a Finové přidali před koncem druhé třetiny třetí trefu, zlomovou. Pak už se zápas proměnil v do očí bijící přípravu na Den D. Tedy čtvrtfinále, které pro Čechy představuje hranici úspěchu a neúspěchu. Mančaft Kariho Jalonena byl až do konce zápasu bezzubý. Každopádně nemohoucnost dát gól může být před play-off prospěšným varovným signálem. Přehnaná pohoda by nemusela ničemu pomoct.

Mission impossible

V hokeji třígólové manko nemusí nic znamenat. Ale jak již bylo napsáno, pro obrat ve třetí třetině ani nemohla být dostatečná motivace. Navíc proti Finům by to byla prakticky „mission impossible“, i kdyby šlo úplně o všechno. Mají totiž svůj systém dokonale najetý a góly zkrátka nedostávají. Na MS zatím inkasovali v sedmi duelech pouhopouhých pět branek, druhé obranářsky nejlepší Švédsko 10.

Počkají si na svoji příležitost, do té doby – i poté – jsou šlapající stroje, které prakticky nechybují a neotvírají zadní vrátka. Umí hrát jako praví šampioni, nedávné olympijské hry v Pekingu neovládli bezdůvodně. A leccos nasvědčuje tomu, že by mohli slavit i teď doma na turnaji ve Finsku.

Neznámá role

Kari Jalonen se snaží do Česka vnést kus Finska. Soustředění se především na poctivou defenzivu je na mistrovství světa zcela patrné a nutno říct, že v úvodech zápasů šampionátu to doposud slavilo úspěch, na poradách vštěpovaná taktika fungovala. V Tampere vždy tým kolem kapitána Romana Červenky vedl jako první, další průběh zápasu už byl více či méně povedený. Až teď proti Seveřanům přišla chvíle, kdy česká reprezentace musela dohánět manko od začátku. A dokonce dvougólové. 0:2 neprohrával tým po první třetině ani v jednom ze všech 18 vystoupení pod Jalonenem. A ocitl se tak v neznámé roli. Nepovedené vstupy do zápasů byly záležitostí předchozího trenérského týmu vedeného Filipem Pešánem.

Tagy:
Francie Kanada Olympijské hry Finsko názory CNN Prima NEWS hokej mistrovství světa v hokeji čtvrtfinále Česko sport česká hokejová reprezentace finská hokejová reprezentace sportovní soutěž Mistrovství světa v ledním hokeji Jukka Jalonen Kari Jalonen MS v hokeji 2022