Zaměstnanci ČNB se inflaci vyhnou. Naopak si platově polepší až o 20 procent, říká ekonom

Česká národní banka

Meziroční inflace zrychlila na 17,5 procenta

Na zaměstnance České národní banky (ČNB) inflace nedolehne. Všichni si letos automaticky platově polepší o zhruba 20 procent. Podle ekonoma Lukáše Kovandy by se jimi měli lidé inspirovat a dojednat si k pracovní smlouvě inflační doložku. Jedná se podle něj o nejlepší zbraň proti inflaci.

Existuje řada způsobů, jak bojovat s inflací. „Ten úplně nejlepší, který nenutí člověka jakkoli se omezovat, je vyjednat si u svého zaměstnavatele navýšení výdělku, které inflaci celou pokryje. To ovšem vůbec není jednoduché,“ souhlasí Kovanda. Podotýká, že sami zaměstnavatelé čelí růstu i jiných nákladů než jen těch mzdových. Příliš velkorysé přidávání by je tak mohlo takzvaně položit.

„Prozíravě celou věc vyřešili zaměstnanci ČNB. Tedy instituce, která má s inflací ze zákona bojovat. Už v roce 2020 si v kolektivní smlouvě vyjednali, že se jim platy letos automaticky zvednou o inflaci a ještě 2,5 procentního bodu k tomu. Pokud tedy vyjde jejich odhad, dočkají se nakonec automatického zvýšení platů o takřka 20 procent,“ zmiňuje ekonom.

Prognóza ČNB totiž pro letošek počítá s celoroční inflací 16,5 procenta. „Připočteme-li 2,5 procentního bodu, získáváme 19 procent. Právě o 19 procent tedy na základě letošní inflace automaticky narostou zaměstnancům ČNB platy. Všem s výjimkou členů bankovní rady,“ pokračuje Kovanda.

Inflaci v ČNB nepocítí

Rapidní inflace, která letos snižuje reálné příjmy drtivé většiny české populace nejvýrazněji od vzniku republiky v roce 1993, tak jejich kupní sílu vůbec nepoškodí. „Zaměstnanci ČNB dramatickou inflaci zkrátka jako jedni z mála vůbec nepocítí,“ doplňuje.

Lidé, kteří se obávají rapidní inflace i pro příští léta, se mohou zaměstnanci ČNB inspirovat, zejména pracují-li v soukromé sféře a nejsou tedy „sevřeni“ kazajkou tabulkových platů a dalších pravidel odměňování ve státní sféře.

„K pracovní smlouvě si mohou vyjednat právě takzvanou inflační doložku. Ta zajistí, že jim mzda automaticky, bez dalšího vyjednávání se zaměstnavatelem, naroste třeba právě o inflaci a nějaké procentní body k tomu. Zejména lidé, kteří nyní mění zaměstnavatele, mají dobrou šanci si takovou doložku vyjednat,“ nabádá Kovanda.

Pokud o pracovníky nový zaměstnavatel opravdu stojí, přistoupí na ni jako na benefit. „I když například ostatní, stávající zaměstnanci, takovou doložku sjednanou nemají. Pro zaměstnavatele je zpravidla schůdné mzdově přilepšovat automaticky o inflaci vybraným pracovníkům, nikoli však plošně,“ uzavírá.

Inflační doložky byly populární v 90. letech, kdy inflace dosahovala také poměrně vysokých hodnot. S příchodem nového milénia a trvalejším poklesem inflace se na ně však „zapomnělo“.

Tagy: