Jak bude vypadat královnin pohřeb? O detailech bylo jasno už od Alžbětina nástupu na trůn

Británie truchlí po úmrtí královny Alžběty II.

Reportérka CNN o pohřbu královny Alžběty II.

O detailech pohřbu britské panovnice Alžběty II. bylo rozhodnuto už v době, kdy nastoupila na trůn. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekla reportérka CNN Isabel Rosalesová. Podle ní se teď pracuje na posledních detailech.

„Detaily pohřbu Alžběty II. jsou známy už od té doby, co nastoupila na trůn,“ řekla ve vysílaní CNN Prima NEWS Rosalesová. Ačkoliv bylo královně už úctyhodných 96 let, její smrt přeci jen mnohé překvapila. „Nikdo nečekal, že zemře ve Skotsku. Proto se v tuto chvíli pracuje na detailech a přesné datum pohřbu zatím nebylo oznámeno,“ vysvětila reportérka CNN. Britská média přitom nejčastěji píšou o 19. září.

Podle informací deníku The Guardian začne truchlení nad rakví královny Alžběty ve skotském Edinburghu. Konkrétně pak v paláci Holyroodhouse, který je oficiálním sídlem britského panovníka ve Skotsku. Právě tam bude rakev zesnulé královny o víkendu přepravena. Cesta po silnici potrvá zhruba dvě a půl hodiny.

Po zastávce pro vzdání holdu místními politiky bude cesta z paláce pokračovat po Královské míli do katedrály svatého Jiljí v Edinburghu. V ní se za účasti členů královské rodiny uskuteční první mše. Katedrála pak zůstane 24 hodin otevřená pro veřejnost, aby se lidé mohli s panovnicí rozloučit.

S královnou se může rozloučit i veřejnost

Do 500 kilometrů vzdáleného Londýna rakev přepraví letadlo a první zastávkou v metropoli bude Buckinghamský palác, sídlo královny. Po několika hodinách se rakev opět vydá na cestu a podle odhadu médií nejspíš na lafetě zamíří do sídla parlamentu ve Westminsteru. V hlavní hale parlamentu bude za dohledu čestné stráže rakev čtyři dny, aby se jí Britové mohli přijít poklonit. Otevřeno bude 23 hodin denně.

Státní pohřeb se uskuteční ve Westminsterském opatství, následovat budou dvě minuty ticha, které bude držet celé království. Po hodinovém obřadu se velký smuteční průvod vydá do Hyde Parku, kde bude rakev přeložena z lafety do státního pohřebního vozu a odvezena do královského hradu ve Windsoru.

Po průvodu Windsorem se uskuteční smuteční obřad v hradní kapli svatého Jiří, během kterého bude rakev spuštěna do královské hrobky. Královna bude pohřbena vedle svého manžela prince Philipa, který zemřel loni v dubnu.

Tagy: