Jak dopadne stávka praktiků? Když ministerstvo upraví vyhlášku, akci odvoláme, řekl jejich šéf

Petr Šonka v Interview

Šonka k protestu lékařů

Stále věřím, že ministerstvo nakonec zareaguje rozumně, upraví úhradovou vyhlášku a my budeme moct protesty odvolat, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu před budovou vlády prohlásil, že věří, že říjnová stávka praktických lékařů a ambulantních specialistů bude nakonec odvolána. Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL) v této souvislosti upozornil, že v minulých letech dostávali praktičtí lékaři v úhradových vyhláškách násobně více než ostatní obory. „Když budou lidé chodit k praktickému lékaři, nemusíte pak řešit mnohonásobně vyšší náklady nemocnic,“ komentoval to stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan.

„My jsme na ministerstvu zdravotnictví jednali dlouho. Vysvětlovali jsme tam naše pozice. Úhradová vyhláška bohužel nakonec dopadla tak, že se segmentu praktických lékařů nakonec dává méně prostředků, než je průměr,“ řekl Šonka ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj stávka není namířená proti lidem. „Ordinace se zavřou na dva dny proto, abychom je v budoucnu nemuseli zavřít úplně,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Praktičtí lékaři na dva dny zavřou své ordinace. Nesouhlasí s návrhem úhradové vyhlášky

Válek nicméně věří, že se protesty ještě podaří odvrátit. V rezervních fondech zdravotních pojišťoven jsou podle něj vyšší jednotky miliard korun a pojišťovny by je měly použít pro praktické lékaře a ambulantní specialisty. „Plánuji, že se znovu setkáme se zástupci těchto dvou skupin a budeme diskutovat, co se dá udělat, abychom ještě výrazněji zdůraznili, jak nám na tomto segmentu záleží,“ uvedl.

S kolegy ze Ministerstvo zdravotnictví České republiky jsme odborům v posledních měsících postupně předložili tři...

Posted by Vlastimil Válek on Tuesday, October 15, 2024

Případné navýšení úhrad nad rámec úhradové vyhlášky je podle ministra na zdravotních pojišťovnách. V rezervních fondech, ze kterých například Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) loni podle Válka uvolnila tři miliardy na zvýšení platů zaměstnanců nemocnic, mají vyšší jednotky miliard korun. Proto podle něj bude s praktiky a ambulantními specialisty jednat ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Zanedbává současná vláda primární péči?

„Hysterie kolem toho mi přijde trošku přehnaná,“ sdělil Philipp ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS. „V minulých letech dostávali praktičtí lékaři v úhradových vyhláškách násobně více než ostatní obory. Ty se na to také dívaly s určitou nevolí, ale byla to prostě priorita bývalého ministerstva,“ dodal.

VIDEO: Debata Toma Philippa a Kamala Farhana o stávce praktických lékařů a ambulantních specialistů

„To je vždy otázka úhlu pohledu,“ namítl Farhan. „Když budou lidé chodit k praktickému lékaři na screeningové vyšetření a problémy u nich budou diagnostikovány včas, nemusíte pak řešit mnohonásobně vyšší náklady nemocnic,“ zdůraznil. Podle něj je navíc úhradová vyhláška deficitní, což ohrožuje budoucnost českého zdravotnictví.

V Česku nyní funguje asi dva tisíce ordinací praktických lékařů pro děti a dorost, které pečují přibližně o dva miliony dětí. Ordinací všeobecných praktických lékařů je asi pět tisíc. Podle jejich sdružení na konci loňského roku nemělo praktického lékaře asi 131 tisíc dětí a 794 tisíc dospělých.

Dosud protestovali hlavně lékaři z nemocnic

Za současné vlády protestovali ve zdravotnictví zejména nemocniční lékaři, a to koncem loňského roku kvůli změnám kolem přesčasové práce. Zdravotnické odbory také například kritizovaly vládní úspory v resortu, začátkem roku 2022 dokonce vstoupily do stávkové pohotovosti poté, co se objevily informace o zrušení navýšení plateb za státní pojištěnce, které schválila předchozí vláda Andreje Babiše (ANO).

Zástupci České lékařské komory a zdravotnických odborů navíc uvedli, že příští rok se pravděpodobně uskuteční další protesty. Podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníkové odbory zvažovaly, že se připojí k protestům praktických lékařů a ambulantních specialistů, ale nakonec to neudělaly i kvůli povodním.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Díky, že jste jako soudruzi ze Slovenska, chválí Česko falešný Putin. Video varuje před hrozbami

Tagy: