Praktičtí lékaři na dva dny zavřou své ordinace. Nesouhlasí s návrhem úhradové vyhlášky

Prázdná ordinace

Stávka praktických lékařů

Praktičtí lékaři vyhlásí v reakci na návrh úhradové vyhlášky na příští rok protest, naplánovali ho od úterý 29. října do středy 30. října. V tyto dny by měly být ordinace zavřené, na jejich dveřích by měly být uvedeny kontakty pro případ akutní nouze. Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka předpokládá, že se zapojí většina ordinací. Uvedla to v pondělí večer Česká televize (ČT).

Praktičtí lékaři počítali s meziročním růstem úhrad zdravotní péče o 3,3 procenta, podle aktuálního znění vyhlášky se ale mají úhrady zvýšit o 2,83 procenta. Peníze dostávají z veřejného pojištění. Dopis s vysvětlením, proč se pro protest rozhodli, poslali podle ČT zástupci praktických lékařů premiérovi Petru Fialovi (ODS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Příznaky covidu se objevují v důležitém pořadí, zjistili vědci. Pomohou rozeznat ho od chřipky

Sdružení praktických lékařů několikrát jednalo s představiteli ministerstva zdravotnictví a předkládalo návrh změn ve vyhlášce. Měla by podle sdružení počítat s větším zapojením primární péče, tedy praktických lékařů pro dospělé i pro děti. V tuto chvíli vyhláška podle sdružení reflektuje spíše nemocniční péči.

„Nezohledňuje to, že tady máme jeden milion lidí bez praktického lékaře, že na polovině území České republiky je špatná dostupnost pediatrů a na jedné třetině území je špatná dostupnost praktických lékařů pro dospělé,“ uvedl Šonka. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob oponoval, že nemocnice situaci vidí zase naopak. „Úhradová vyhláška je nyní už ve finále, ještě není účinná a může dojít k drobným změnám, ale nejsem si jist, jestli takového typu, protože nárůst (úhrad) tam je,“ doplnil.

S podobou vyhlášky rozdělující peníze do zdravotnictví na rok 2025 nesouhlasí ani Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN), která sdružuje menší regionální nemocnice. Pokud vyhláška zůstane v parametrech současného návrhu, chce ji asociace poslat k Ústavnímu soudu, informovala v tiskové zprávě. Podle Jakoba se ministerstvo s argumenty AČMN neztotožňuje, návrh vyhlášky zatím navíc není definitivní. Ministerstvo zdravotnictví ji musí předložit do konce října.

Dohoda o odměňování lékařů vázne

Problémy s financováním ve zdravotnictví vedle toho pokračují i na další frontě – na finální podobě zákona o odměňování lékařů se v úterý nedokázaly dohodnout zdravotnické odbory a Česká lékařská komora s ministerstvem zdravotnictví. Podle prezidenta ČLK Milana Kubka nyní jednání skončila, další návrh ministerstvo nepředloží. Další kroky chce komora představit ve středu na tiskové konferenci, řekl Kubek novinářům po dnešní schůzce ve Sněmovně.

„Já jsem předložil tři varianty a ani jedna z nich nebyla akceptována,“ řekl k tomu na následné tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Návrhy komory a odborů by podle něj znamenaly náklady na platy vyšší o 40 miliard korun. „Bylo by nutné buď sebrat ve prospěch platů peníze jiným segmentům, zvýšit daně nebo zvýšit zdravotní pojištění. Ani s jedním nemohu souhlasit,“ uvedl.

Veřejné zdravotní pojištění by mělo podle predikcí mít příští rok k dispozici asi 530 miliard korun. Podle náměstka ministra zdravotnictví Václava Pláteníka byl návrh na navýšení platů o zhruba pět miliard korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Neudrží ani kartáček, trápí je vytrvalé bolesti. Češi s long covidem se stále nedočkali pomoci

Tagy:
peníze zdraví nemocnice zdravotnictví politika ODS Petr Fiala zdravotnický personál Česká televize Česko praktický lékař zdravotnické zařízení Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ústavní soud České republiky Asociace českých a moravských nemocnic lékařská profese