Jak je to s Kadyrovem? Spekuluje se o vážném stavu, vůdce Čečenska se kritikům vysmívá

Ramzan Kadyrov

Čečenský vůdce Ram-zan Kadyrov je podle ukrajinské rozvědky v kritickém stavu a možná dokonce v kómatu

Čečenský autoritářský vládce Ramzan Kadyrov popřel na sociálních sítích zprávy o tom, že vážně onemocněl a je na pokraji smrti. Zveřejnil video, na němž se prochází, a kritikům vzkázal, aby se „šli projít na čerstvý vzduch“. Pravost videozáznamu nelze ověřit a není jasné, kdy vzniklo. Spekulace o zdravotním stavu Kadyrova se množí, naposledy se objevily zprávy, že měl absolvovat operaci, která nedopadla úspěšně a jeho stav je vážný.

Od 14. září se objevují informace, že je Kadyrov v kómatu. Informovala o tom jak ruská, tak ukrajinská média v čele například s deníkem Ukrainska Pravda. Odvolávají se na zdroje z čečenské opozice. Zprávu posléze převzala i západní média, například Newsweek či Washington Examiner.

Sám Kadyrov takové informace popírá. Na jeho osobním profilu na sociální síti Telegram se objevilo video, na něm je čečenský vůdce zachycen, jak se za deště prochází. K videozáznamu je přiložen vzkaz. „Vřele doporučuji všem, kdo na internetu nedokážou odlišit pravdu od lži, projít se na čerstvém vzduchu a urovnat si myšlenky. Déšť je úžasně povzbuzující,“ uvedl Kadyrov. Autentičnost, a především dobu pořízení videa totiž nelze nezávisle ověřit.

Že nejde určit čas vzniku videa, si všímá i portál Agenstvo. Doplnil, že naposledy, kdy to tak lze učinit, jsou zhruba dva týdny staré záběry při zahájení školního roku.

Portál Obozrevatel mezitím přišel s novou informací. Web tvrdí, že Kadyrov měl podstoupit transplantaci ledviny, orgán se však údajně neujal a zdravotní stav vládce Čečenska zůstává vážný.

Kadyrov je důležitým spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina. Pomocí něj totiž ovládá kavkazskou republiku Čečensko. Sám Kadyrov, který je u moci od roku 2007, platí za nejhlasitějšího válečné štváče v Rusku. Mocně podporuje „speciální vojenskou operaci“, jak Moskva nazývá invazi na Ukrajinu, a kromě toho se bojechtivě vyjadřoval i na adresu dalších států či osobností Západu.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Čečensko Rusko Adam Delimchanov Newsweek Washington, D.C. Ramzan Achmatovič Kadyrov ruská invaze na Ukrajinu