Šmarda zvedl prapor za spojení levice, osloví i odbory. Zároveň si na sjezdu rýpl do Svobody

Subjekty prosazující levicové ideály by neměly jít proti sobě, ale kandidovat spolu. Na sobotním sjezdu Mladých sociálních demokratů (MSD) v Kladně to řekl předseda ČSSD Michal Šmarda. Inspiraci si podle něj lze vzít z úspěchů v komunálních volbách. Následně si neodpustil ani rýpanec do primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS). MSD svého předsedu Lukáše Ulrycha na sjezdu vyzvali ke kandidatuře do předsednictva ČSSD.

„Doufám, že se spojíme už do příštích voleb, tedy do Evropského parlamentu,“ uvedl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS předseda ČSSD. Za úspěch považuje pouze zisk alespoň jednoho mandátu. O spojení levicově smýšlejících subjektů se podle svých slov už v minulosti snažil, stále se mu to ale nepodařilo. Šmardův plán spočívá i ve spolupráci levicových stran s odbory.

„Dlouhodobě mi jde o to, aby lidé, kteří jsou sociálně odpovědní a mají důvěru v evropský model sociálního státu, aby pokud možno nešli proti sobě, ale kandidovali spolu. Ať už jsou organizováni v rámci sociální demokracie, odborů, nebo v menších levicových stranách.“ Společné kandidátky ČSSD a levicových stran podle Šmardy uspěly v nedávných komunálních volbách. Obdobné spojení je podle něj rovněž cestou do lavic europarlamentu.

O krok dál jde v tomto ohledu Ulrych. „Kromě levicových politických uskupení bych chtěl jednat také s občanskou společností a spolky. Věřím, že i zde je velký potenciál,“ popsal předseda MSD.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: S Piráty jsme dospěli k tomu, že chceme totéž, uvedl Svoboda. Ve volební kampani se to nevědělo

V rozhovoru k aktuálním tématům si Šmarda následně rýpl i do primátora Prahy Svobody. „Když vidím pana Svobodu a to, jakým způsobem přistoupil k vedení hlavního města, tak o to víc trvám na tom, že zvyšování věku odchodu do důchodu je nesmysl,“ uvedl Šmarda. „Je to týrání těch lidí a je to nezodpověděné.“

Hlas mladých ve vedení ČSSD

Na sobotním sjezdu mládežnické organizace ČSSD vystoupil kromě předsedy mateřské strany Michala Šmardy i expremiér Vladimír Špidla. Bývalý předseda vlády asi čtyřem desítkám přítomných členů spolku řekl, že by ČSSD měla být radikálně reformistickou stranou. Ulrych pak na sjezdu obhájil svou pozici předsedy MSD.

Dalším z výsledků akce je podpora právě Ulrycha, aby na červnovém sjezdu ČSSD kandidoval do grémia strany. Z přítomných jej v kandidatuře podpořili téměř všichni. Hlasování se formálně zdržel pouze samotný staronový předseda MSD.

„O kandidatuře uvažuji, zajímá mě ale, kdo další by kandidoval. Myslím si, že stranická politika je týmová hra a je potřeba, aby byl v čele strany dobrý tým,“ uvedl Ulrych. Podle něj má Šmarda správnou vizi, a pokud za ním půjdou kvalitní lidé, kandidatuře se nebrání.

Pozice předsedy MSD by se ale v případě zvolení do grémia strany nevzdal. „Ve vedení sociální demokracie bych chtěl reprezentovat hlavně mladé, proto si myslím, že je podstatné, abych v pozici předsedy zůstal,“ řekl s tím, že o kumulaci funkcí se v tomto případě nejedná. Ze své pozice by prý mohl přinášet témata, jež mladé zajímají.

Tagy: