Svoboda: S Piráty jsme dospěli k tomu, že chceme totéž. Ve volební kampani se to nevědělo

Před volbami nesmiřitelní rivalové, po volbách partneři. Zástupci Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) se nakonec s Piráty po více než čtyřech měsících dohodli na pražské koalici, kterou společně složili i se Starosty. Jde nyní o shodu na základě podobných programů, nebo spíš o pragmatické „manželství z rozumu“? Nově zvolený primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že průnik mezi občanskými demokraty a Piráty je obrovský, jen v předvolební kampani nebyl znát.

„S Piráty se shodujeme v 70 procentech věcí naprosto bezpečně. Své myšlenky jsme nechali projít jakousi vnitřní diskusí. Dospěli jsme k tomu, že chceme vlastně totéž, jenom tomu každý říkáme jinak. To bohužel v předvolební kampani jistě nebylo známo, ale je to tak. Průnik je obrovský,“ prohlásil Svoboda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Na pražskou koalici složenou na základě vládního půdorysu tlačili především zástupci kabinetu i většina zákonodárců z pětikoalice. Mezi Svobodou a teď již bývalým primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) však před volbami panovaly výrazné neshody.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Praha má nového primátora Bohuslava Svobodu z ODS. Podpořilo jej i opoziční ANO

Svoboda před volbami neskrýval, že by se mu více líbila spíš spolupráce s lídrem pražského ANO Patrikem Nacherem než s Hřibem. Pirátský politik chtěl zase zachovat koalici s TOP 09 a STAN (tehdy Spojené síly pro Prahu) a uskupením Praha sobě.

Ve veřejném prostoru se vášnivě řešil také tehdejší Hřibův výrok o ptačí a prasečí chřipce. „Jít v Praze s ANO, nebo ODS? To je jako otázka, jestli bych radši chřipku ptačí, nebo prasečí. Já udělám maximum, abych si takhle vybírat vůbec nemusel,“ pronesl kdysi.

Svoboda se stal pražským primátorem ve čtvrtek. Po dlouhé debatě následně zastupitelé zvolili také zbylé náměstky a radní hlavního města Prahy. Koalice složená ze Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. V opozici budou ANO, Praha sobě a SPD. Volby v Praze vyhrálo Spolu před druhým ANO a třetími Piráty.

Svobodu jako primátora podpořili svými hlasy i zastupitelé hnutí ANO. Naopak ostrou kritiku sklidil od Prahy sobě. Pro Svobodu nehlasovala ani Hana Kordová Marvanová (za ODS), která v prosinci zabránila jeho zvolení a případnému vzniku menšinové rady s podporou ANO.

V jedenáctičlenné městské radě bude mít pět zástupců Spolu, přičemž ODS získá tři včetně primátora a TOP 09 dva. KDU-ČSL obsadí namísto pozic v radě místa předsedů dvou magistrátních výborů. Piráti budou mít čtyři radní a STAN dva.

Nová koalice se chce zaměřit na několik oblastí. „Naše práce začíná dnes, ztratili jsme už více než čtyři měsíce. Doprava, energetika, školství – tomu a mnoha dalším věcem se musíme věnovat okamžitě a naplno,“ dodal Svoboda v pořadu 360°.

Tagy: