PŘEHLEDNĚ: Jak postupovat, pokud máte peníze ve Sberbank. ČNB jí totiž odejme licenci

Sberbank

Konec Sberbank v Česku

Česká národní banka zahájila kroky směřující k odejmutí licence pobočky ruské Sberbank. Stalo se tak kvůli zhoršení likviditní situace banky v souvislosti s významným odlivem vkladů po eskalaci rusko-ukrajinského konfliktu a napadení Ukrajiny Ruskem. Klienti, kteří mají v bance peníze, se o ně nemusí bát. Mají je totiž pojištěné. Jak mají nyní postupovat?

Česká národní banka situaci ve Sberbank CZ projednala na svém mimořádném jednání, které se konalo v neděli 27. února. Bankovní rada vzala na vědomí, že Sberbank selhává a nelze předpokládat, že by toto selhání mohlo být v přiměřené lhůtě odvráceno jinými opatřeními. A tak podnikla kroky, které vedou k odejmutí povolení společnosti Sberbank CZ působit na českém trhu jako banka. Uvedla to Česká národní banka v tiskové zprávě v pondělí dopoledne. Pobočky Sberbank se v Česku minulý týden uzavřely a zatím to tak i zůstane. Banka ale v pondělí odpoledne oznámila, že dočasně umožní vybírat z bankomatů tisíc korun denně na jednu kartu.

Jsou peníze ve Sberbank pojištěné?

Klienti, kteří nestihli své peníze ze Sberbank převést, se o ne nejspíše nemusejí bát. Ze zákona jsou totiž pojištěné do výše 100 tisíc eur, což odpovídá sumě bezmála 2,5 milionu korun. Podle ČNB se pojištění vztahuje i na tento případ.

Kdo výplatu peněz organizuje?

Vše proběhne v režii Garančního systému finančního trhu. Veškeré informace, které jsou ke vznesení nároku, klienti najdou na jeho webových stránkách.

Musím se někde o peníze přihlásit?

Ne. Pro uplatnění nároku na výplatu základní náhrady pohledávky z pojištěného vkladu není nutné nic vyplňovat ani se hlásit nebo registrovat do Garančního systému finančního trhu. V tuto chvíli stačí počkat, až Garanční systém začne náhrady pohledávek vyplácet.

Kdo mi peníze vyplatí?

Garanční systém určí banku, která bude pojištěné vklady vyplácet. Peníze pak bude možné si vyzvednout na její pobočce. Výplata bude probíhat jak bezhotovostně, tak v hotovosti. Ideální samozřejmě je mít založen účet v jiné bance (než Sberbank), na který lze peníze převést. Pokud byste však chtěli hotovost, je dobré se informovat o pravidlech pro hotovostní transakce na vybrané pobočce vyplácející banky. Větší objemy hotovosti je totiž zpravila nutné hlásit dopředu.

Potřebuji nějaké doklady?

Ano. Na pobočce vyplácející banky je třeba předložit občanský průkaz nebo pas. Pokud máte v bance podnikatelský účet, pak si ještě připravte výpis ze živnostenského rejstříku. V případě právnické osoby je nutné předložit originál, úředně ověřenou kopii nebo elektronicky podepsaný výpis z obchodního rejstříku ne starší než tři měsíce. A zároveň průkaz totožnosti osoby jednající za právnickou osobu.

Do kdy peníze obdržím?

Ze zákona jsou vklady k vyzvednutí či převodu na účet připraveny do sedmi pracovních dnů. Klíčové je ale datum oznámení krachu dané banky. Garanční systém finančního trhu na svém webu informuje o probíhajících výplatách. Tam najdete veškeré informace, které se budou týkat výplat peněz ze Sberbank CZ. Podle nejnovějších informací by k zahájení výplat mělo dojít nepojzději 9. března.

Jak dlouho mám na vyzvednutí peněz?

Nemusíte spěchat. Na vyzvednutí náhrad vkladů máte tři roky. I v tomto případě doporučujeme sledovat internetové stránky Garančního systému finančního trhu, kde najdete termín od kdy do kdy bude výplata náhrady vkladů ze Sberbank probíhat.

Je ve fondu pojištění dost peněz?

Ano. Podle informací České národní banky disponuje nyní Garanční systém finančního trhu částkou 35 miliard korun pro výplatu vkladů podléhajících pojištění. „Ubezpečuji vkladatele, že Garanční systém disponuje dostatečným množstvím finančních prostředků k uspokojení všech oprávněných nároků na výplatu náhrad vkladů,“ uvedla v pondělní tiskové zprávě ČNB výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová.

Tagy: