Pád rublu: Ruská centrální banka zdvojnásobila úrokové sazby a nutí firmy prodávat devizy

Ruská centrální banka

Vyřazení Ruska ze systému SWIFT

Ruská centrální banka oznámila zvýšení své základní úrokové sazby na 20 procent z dosavadních 9,5 procenta. Reaguje tak na oslabující rubl, který během prvních pondělních obchodů na devizových trzích ztratil už více než třicet procent své hodnoty v porovnání s pátkem. Na jeho podporu přijala také další drastická opatření.

Na ruském finančním trhu začal boj o rubl. Vedle dramatického zvýšení základních úrokových sazeb Ruská centrální banka přistoupila také k omezením, která mají stabilizovat pád ruské měny. Mezi ně patří například to, že domácí banky nesmějí akceptovat příkazy zahraničních fyzických i právnických osob k prodeji ruských aktiv denominovaných v rublech.

Dále ruská centrální banka v součinnosti s ministerstvem financí nařídila domácím firmám, aby prodaly 80 procent svých příjmů v zahraničních měnách, uvedla agentura Reuters. Fakticky to znamená postupné zavádění přídělového systému na cizí měny a konec vnější i vnitřní konvertibility rublu. Jinými slovy, kdo bude chtít vyměnit rubly na dolary či eura, má prakticky smůlu.

Pondělní obchodování na ruských finančních trzích začalo zatím bez otevření akciového trhu. Ruská centrální banka měla ve 13 hodin moskevského času rozhodnout, zda se místní burza v pondělí vůbec otevře. Akciový trh nakonec zůstane v pondělí zavřený.

Ruský rubl bezprostředně po otevření prvních světových devizových trhů oslabil o více než 30 procent. Zatímco v pátek bylo možné jeden americký dolar koupit přibližně za 85 rublů, nyní se dá pořídit za necelých 111 rublů.

Některé ruské banky ve Vladivostoku však nabízely prodej hotovostního dolaru i za 250 rublů. Jde o důsledek dohody Západu na odpojení Ruska od platebního systému SWIFT a zmrazení aktiv ruské centrální banky. „Platí, že rubl je mrtvá měna," uvedla pro CNN Prima NEWS hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Tagy: