Odstřižení Ruska od SWIFT a zmrazení aktiv centrální banky. Proč se rozhodlo o víkendu?

Kurs ruského rublu k dolaru a euru

Lukáš Kovanda o dopadu války na Ukrajině na ekonomiku

Západ se během víkendu dohodl na odstřižení Ruska od platebního systému SWIFT, dojde také na zmrazení aktiv ruské centrální banky. Až v pondělí otevřou devizové trhy, rubl zažije volný pád. Podle expertů se zmíněná opatření dají přirovnat k finanční atomové bombě. Co to pro Rusko bude znamenat a má šanci se se světem finančně propojit jinak? Proč hrálo roli, že Západ opatření oznámil o víkendu?

Evropská unie, Spojené státy a další země se během víkendu dohodly na odpojení Ruska od mezinárodního platebního systému SWIFT a zmrazení aktiv ruské centrální banky. „To je ten skutečně nejdrsnější způsob sankcí. Znamenalo by to okamžitý krach rublu a prakticky kolabování celého bankovního a finančního systému v Rusku, protože by neměl likviditu,“ napsal v reakci na zprávu ekonom CERGE-EI Filip Pertold na Facebook.

Globální finanční trhy budou v takovém případě konat nekompromisně. Nikdo z jejich účastníků totiž nebude ochoten držet měnu (ruský rubl), kterou obrazně řečeno nikde „neudá“, protože s ní nebude možné platit jinak než hotově. Je jen otázkou, jak hluboko se směnný kurs rublu propadne.

„To je skutečně těžké odhadnout. Záleží, kolik ho mají v držení zahraniční subjekty a kolik se ho najednou na trhu objeví. Pokud ale skutečně dojde k realizaci odsouhlasených opatření, uvidíme hromadný úprk od rublu,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Veronika Hedija, ekonomka z jihlavské Vysoké školy polytechnické.

Rubl je mrtvá měna

„Platí, že rubl je mrtvá měna,“ souhlasí hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Zároveň ale upozorňuje, že ruská centrální banka disponuje poměrně velkým množstvím zlata. „Mají třetinu rezerv ve zlatě, to je třikrát více než v roce 2014,“ uvedla pro CNN Prima NEWS. To podle ní dává Rusku určitou šanci na nějakou dobu financovat své fungování. Ruská centrální banka má v devizových rezervách kolem 643 miliard dolarů. Třetina, kterou drží ve zlatě, tedy odpovídá sumě kolem 214 miliard, což by vystačilo k financování téměř ročního objemu ruského dovozu.

Jenže platit ve zlatě není jen tak. Jelikož Rusko bude odstřiženo od bezhotovostního okolního světa, muselo by zlaté rezervy převážet fyzicky nebo by se muselo s nějakým státem domluvit, že zlato bude akceptovat v jakési formě zástavy. „Rusku by musel někdo uvěřit, že mu zlato případně skutečně vydá,“ vysvětlila Veronika Hedija.

O víkendu mají trhy zavřeno

Hlavní ekonom platební instituce Roger Dominik Stroukal však ještě určitý prostor pro zabránění finančního kolapsu Ruska vidí. A zdůrazňuje, proč k odsouhlasení finanční „atomové bomby“ došlo o víkendu. „Trhy se otevřou v pondělí. To dává Putinovi přesně den na vyjednávání, aby ten pád (rublu – pozn. red.) zmírnil. Jinak tohle + SWIFT + dřívější americké sankce… Rusko by se dostalo na úroveň Severní Koreje,“ napsal Stroukal na Twitter.

Narážel tím na režim Kim Čong-una, který je v současné době nejizolovanější ekonomikou světa a jako taková patří rovněž k těm vůbec nejchudším na světě. Země s více než 25 miliony obyvatel má hrubý domácí produkt v objemu 28,5 miliardy dolarů. To je přibližně desetkrát méně než hrubý domácí produkt České republiky. Hrubý domácí produkt na osobu v přepočtu podle parity kupní síly (po zohlednění vlivu cenové hladiny) dosahuje v KLDR kolem 1 700 dolarů, tentýž ukazatel v Česku převyšuje 35 tisíc dolarů.

Čas na vyjednávání mezi Vladimirem Putinem a Západem se však povážlivě krátí, a tak v pondělí ráno, kdy jako první po víkendu začínají obchodovat v Asii, nejspíše budeme svědky pádu ruského rublu (a následně i ekonomiky) do propasti. Jen pro představu, před ruskou invazí na Ukrajinu stál americký dolar kolem 77 rublů, před víkendem se kurz rublu propadl až na 85 rublů za dolar.

Tagy:
válka zlato euro Rusko rezervy americký dolar SWIFT ruský rubl