Jak se postarám o tři děti, pláče otec z Plzně. Po kolonoskopii skončil v invalidním důchodu

Už třináct měsíců je 36letý muž z Plzně v pracovní neschopnosti. Loni v únoru podstoupil kolonoskopické vyšetření, při kterém mu doktor musel odstranit polypy. Druhý den měl úporné bolesti břicha. Lékaři zjistili, že má protržené střevo, a museli ho operovat. Otec tří dětí skončil v invalidním důchodu. Případem se zabývá policie.

Kolonoskopie je vyšetřovací metoda, která může odhalit třeba i nádorové onemocnění. Lékař v případě potřeby může odebrat tkáně pro další vyšetření anebo odstranit polypy. „Jsme schopni střevo skutečně důkladně vyšetřit a odhalit i drobné změny,“ uvedl pro CNN Prima NEWS gastroenterolog Petr Kalvoda.

Kvůli dlouhodobým zdravotním problémům, které mladého muže trápily, se k tomuto vyšetření objednal. Před kolonoskopickým vyšetřením podepsal v nemocnici informovaný souhlas, ve kterém je zmíněné riziko protržení střevní stěny. „Které může být i závažného charakteru a může si vyžádat neodkladný chirurgický zákrok. Přibližně se uvádí v případě diagnostické kolonoskopie protržení střeva jednou na tisíc výkonů,“ doplnil Kalvoda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrdina z Avengers popsal svůj hrůzný boj o život: Bál jsem se, že ze mě zbyde jen páteř a mozek

Během vyšetření trojnásobnému otci lékař odstranil polyp. Druhý den se ale jeho stav zhoršil a musel do nemocnice. „Doktor mi řekl, že mám protržené střevo, že se musí udělat vývod. Řekl: ‚Nemáte na výběr, jinak umřete,‘“ líčil poškozený. V nemocnici nakonec strávil čtyři a půl měsíce. Protože měl v těle zánět, musel na několik operačních zákroků.

Podal trestní oznámení

Táta od tří dětí, který celý život pracoval na stavbě, má teď přiznaný 1. stupeň invalidity. „Jak se postarám o děti? Volal jsem panu doktorovi a řekl mu, že mi zničili život. Mám vývod, vyřezali mi celý pupečník, mám otevřené břicho,“ plakal zdrcený muž. Lékaři oznámil, že na něj bude muset podat trestní oznámení.

„Oznámení o tomto případu jsme přijali v srpnu loňského roku. Od té doby na případu pracujeme,“ sdělila redakci mluvčí policie Dagmar Brožová. Vyšetřovatelé si vyžádali znalecké posudky, na jejichž základě by mělo být jasné, zda má muž nárok na odškodné, které po nemocnici požaduje.

Tagy: