Lednička potřebuje v létě speciální péči. Expert radí, jak ušetřit a vyhnout se problémům

Hedvika Lišková
Hedvika Lišková
  • 11. srp 2025, 21:03

  • Horké dny nejsou náročné jen pro starší lidi nebo domácí mazlíčky, ale i pro domácí spotřebiče. Věděli jste například, že vaše lednice potřebuje v létě speciální péči? Expert radí, jak ji nastavit, aby se neničila, vy jste ušetřili a zároveň uchovali potraviny čerstvé.

    Šňůra horkých dní, kdy je náročné i dýchat. Stejnou fušku zažívá i vaše lednice, která musí jet ve vedrech na zvýšený výkon. Abyste si nemuseli jet brzy pro novou, musíte jí v létě pomoci – hlavně snížit teplotu v chladničce na tři až čtyři stupně a nezaskládat prostor kolem ní.

    ČTĚTE TAKÉ: Nemáte ho v mrazáku? Známý řetězec v Česku prodával kuřecí maso se salmonelou

    „Ledničku mám pořád na stejnou teplotu. Dáváme tam hlavně zeleninu, ovoce, ledňáčky pro děti a celkově to, co se rychle kazí,“ popsal jeden z dotázaných v anketě. „Všechno mám nastavené na eko režim a jedu tak celý rok, nijak neupravuji,“ uvedl další.

    Pozor na námrazu či usazeniny

    Není to ale jen o teplotě. „Kdybychom to měli říct zcela laicky, tak je důležité nedávat potraviny úplně na stěnu a zaplňovat lednici maximálně tak na 70 procent,“ řekl pro CNN Prima NEWS vedoucí prodejny s elektrem Martin Oberhel.

    Přetížená lednice nemá dostatek prostoru pro cirkulaci vzduchu, což zhoršuje chlazení a zvyšuje spotřebu. Mnohem častěji se musí lednice taky čistit – zejména odtokový kanál, aby se neucpal. „Do něj nám stéká veškerá námraza v ledničce, včetně bakterií, usazenin i zbytků jídla,“ doplnil Oberhel.

    Stačí použít obyčejný drátek a cestu pro námrazu uvolnit. Tím zamezíme zbytečnému výkonu chladničky a ušetříme. V létě dáváme do ledničky často také to, co tam rozhodně být nemusí, třeba rajčata, cibuli, česnek nebo pečivo.

    Nejenom, že se tak ztrácí chuť, ale kazí to také kvalitu ostatních potravin v lednici. Nezapomeňte také častěji odmrazovat mrazák. Námraza silnější než pět milimetrů vám totiž provoz prodraží až o nepříjemných třicet procent.

    MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak se při letním grilování vyhnout chybám? Důležitá je teplota i výběr masa, radí experti