Sledujte ŽIVĚ brífink po jednání vlády: Jak to bude s nošením roušek během léta?

Roušky v pražském MHD. Foto: ČTK

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Vláda hnutí ANO a ČSSD má v pondělí jednat mimo jiné o pravidlech nošení roušek během léta. Na plánu je rovněž řešení frekvence testování na onemocnění COVID-19 hrazeného zdravotními pojišťovnami. Sledujte tiskovou konferenci po jednání kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO), která je naplánována na 15:30, přímo v tomto článku.

Kabinet by se měl mimo jiné zabývat návrhem hlavní hygieničky Pavly Svrčinové ohledně testování pro veřejnost. Nyní může každý antigenní test na COVID-19 hrazený ze zdravotního pojištění absolvovat každé tři dny, frekvence se pravděpodobně výrazně sníží.

Tématem vládního rokování bude i otázka nošení roušek a respirátorů. Podle Svrčinové by měla být ochrana dýchacích cest povinná i v létě v zařízeních sociálních služeb, jedná se o hromadné dopravě.

Ministři se budou zabývat i prodloužením záručního programu COVID plus do 31. prosince. Na řádném programu mají ministři například průběžné výstupy a doporučení uhelné komise. Zabývat by se mohli i dlouhodobým plánem na řešení pandemie, který počítá například s otevřením restaurací od 14. června, uvolněním amatérských sportovních soutěží nebo otázkou testování po návratu z dovolených. Materiál bude ještě před zasedáním kabinetu projednávat vládní rada pro zdravotní rizika.

Kabinet projedná i návrh, aby se státní administrativní budovou ve Štěpánské ulici v Praze místo České obchodní inspekce (ČOI) od června hospodařila státní agentura CzechInvest, která má v budově sídlo. Na programu jsou také informace o několika veřejných zakázkách, zpráva o plnění koncepce rodinné politiky za loňský rok či výroční zpráva o činnosti Státního zemědělského intervenčního fondu.

Tiskovou konferenci po jednání vlády můžete sledovat v tomto článku od 15:30.

Tagy: