Jak tráví víkend ministři? Schillerová v obchodech, Havlíček se projel lokálkou

Necestujte a buďte doma, žádala před víkendem kvůli špatné epidemické situaci vláda české občany. Někteří ministři ale doma nezůstali, a ještě se svým cestováním všem veřejně sami pochlubili na sociálních sítích. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vyrazila na inspekci zlevněných respirátorů do hypermarketů. Karel Havlíček (za ANO), ministr dopravy, obchodu a průmyslu, se projel lokálkou po jižních Čechách.

Ve hře jsou přitom od následujícího pondělí další zpřísňování vládních protiepidemických opatření. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že se bude diskutovat i o možnosti necestování napříč kraji, či o omezení pohybu v okruhu bydliště.

I přes varování a žádosti o omezení pohybu se Schillerová rozhodla ve videu na svém Twitteru ukázat, jak se promítlo odpuštění daně na respirátory v cenách ochranných pomůcek a považovala za nutné osobně projít hned několik obchodů, aby to zjistila. V sobotu navštívila tři obchodní řetězce – Globus, Tesco a Albert.

Co ale zřejmě nečekala, byla vlna kritiky. Lidé si ihned všimli nejen toho, že ministryně nesedí doma podle doporučení, ale i toho, že jezdí nepřipoutaná. „Povinnost používat ve vozidle bezpečnostní pásy pro ministry neplatí?“ ptal se jeden z uživatelů Twitteru a do svého komentáře označil i profil Policie ČR. Schillerová si svou chybu zjevně uvědomila, omluvila se a přispěla Českému sdružení obětí dopravních nehod částkou deset tisíc korun. Přesto se incidentem policie nadále zabývá.

Při svém procházení obchody Schillerová zjišťovala, na kolik vychází jeden respirátor, zda jich má řetezec dostatek a zda se na ně vztahuje maximální počet kusů k prodeji pro jednoho zákazníka. Každý zástupce obchodního řetězce ji ujišťoval, že mají dostatek zásob, alespoň prozatím, a že maximální limit nákupu na osobu není stanoven. Svou inspekci nakonec Schillerová ukončila nákupem asi desítky respirátorů.

Výlet lokálkou do jižních Čech čelí kritice

Zatímco ministryně financí jezdila po obchodních řetězcích, dvojitý ministr Havlíček se rozhodl opustit rušné město a projel se lokálkou do jižních Čech. Na svém Twiteru následně sdílel fotky z výletu. Na snímcích pózuje se svým psem. Ještě před víkendem však Blatný Čechy prosil, aby zůstali doma a zbytečně necestovali. Poukazoval tak i na přeplnéné hory a skiareály, na které vyrážejí davy lidí bobovat či běžkovat.

Právě i kvůli tomu se i pod příspěvkem ministra Havlíčka začala hromadit vlna kritiky. „Pokud vím, nemáme nikam jezdit, ani lokálkou, ani na hory. Ale já jsem jen obyčejný, poslušný občan. Počkám si až mi zase Blatný nebo Babiš vynadá,“ napsal jeden z uživatelů. Další doplnil, že je takové jednání „v háji“, kdy Blatný následně „vzdychá, že opatření nezabírají“.

Na Havlíčkovu cestu reagoval například i poslanec Dominik Feri (TOP 09): „Na výletu do přírody nic blbě není. Je to jeden ze způsobů, jak se z toho všeho nezbláznit. Tak snad bude ministr Havlíček na vládě hlasovat pro omezení pohybu mezi kraji,“ napsal na Instagramu Feri.

I přesto, že je pobyt na čerstvém vzduchu zdravý a v koronavirové době vnímaný jako snad jediná možnost „útěku“ z chaosu, lidem se tedy zjevně nelíbí, že se někteří ministři chovají, jako by se jich výzvy vlády, ve které sedí, netýkaly. Mnozí občané to, jak lze číst z jejich vyjádření na sociálních sítích, vnímají tak, že jednání těchto ministrů nepřidává důvěryhodnosti celému kabinetu.

Tagy: