Jak vypadají boje před Kyjevem? Desítky rozdrcených ruských tanků a další mrtvý velitel

Podle analytiků a svědků probíhá v posledních hodinách tvrdá bitva přímo před branami Kyjeva. Ruské tanky se údajně dostaly na vzdálenost několika kilometrů od okraje města. První útoky na západě a východě Ukrajinci odrazili a drtivě zvítězili. Ukrajinské ministerstvo obrany ohlásilo, že při ničení konvoje byl zabit velitel tankového pluku a plukovník Andrej Zacharov.

Kremelské jednotky zahájily ve středu další dva útoky na předměstí Kyjeva. První přes obležené západní město Irpiň a druhý přes východní město Brovary. Dá se tedy konstatovat, že boje se přesunuly přímo před brány hlavního města. Z obrany Brovar ukrajinské ozbrojené síly zveřejnily záběry.

Oba útoky byly úspěšně odraženy. Ukrajince opět nezklamala jejich osvědčená obrana, při níž proti tankům používají americké raketomety Javelin a turecké drony Bayraktar s podporou dalšího dělostřelectva a letectva.

Podle ukrajinského ministerstva obrany byl navíc při ničení konvoje zabit další vysoce postavený člen ruské armády. Tentokrát má jít o velitele tankového pluku a plukovníka Andreje Zacharova. Jeho smrt prý dokazuje i zachycená audionahrávka komunikace ruských jednotek.

„Noc byla docela těžká, ale obecně lze říci, že ukrajinská armáda odrazila útoky v blízkosti Kyjeva,“ potvrdil ve čtvrtek ministr vnitra Vadym Denysenko. Média po celém světě už nějakou dobu hovoří o obrovském, několik desítek kilometrů dlouhém, ruském konvoji těžké techniky, jehož cílem je hlavní město Ukrajiny.

V posledních dnech konvoj spíš stál, než aby se přibližoval Kyjevu. I když se nyní opět dal do pohybu, vypadá to, že Ukrajinci úspěšně ničí jeden tank za druhým. Podle analytiků mají Rusové problémy i se zásobami paliva a potravin.

Tagy: