Fiala: Musíme přemýšlet, kam posunout sankce vůči Rusku. Jsem pro co nejtvrdší postup

Premiér Petr Fiala před odletem na summit V4 8. března 2022

Fiala před odletem na neformální jednání EU

Premiér Petr Fiala (ODS) prozradil, že Evropská unie musí přemýšlet, zda je ještě kam posunout sankce vůči Rusku kvůli válce na Ukrajině. Řekl to před odletem na neformální summit EU ve francouzském Versailles. Rusko je podle něj potřeba zastavit, kromě sankcí je další cestou podpora Ukrajiny.

„Jsme přesvědčeni, že byly přijaté tvrdé a bolestivé sankce, ale zatím jsme Rusko nepřinutili, aby přerušilo své válečné tažení. Je připraven čtvrtý balík sankcí, ale to neznamená, že se nemůžeme bavit ještě o dalších. Osobně budu prosazovat co nejtvrdší postup,“ zdůraznil český předseda vlády.

„Musíme přemýšlet, jestli není sankce kam posunout,“ dodal. Zmínil další odstřižení od bankovního systému SWIFT nebo blokádu lodí. „Prostě znemožnit Rusku cestu, aby sankce obcházelo. To je jedna z cest, jak agresora zastavit,“ uvedl premiér a zdůraznil, že je potřeba dále podporovat Ukrajinu humanitárně i vojenským materiálem.

Unijní státy se shodly na uvalení dalších sankcí kvůli ruské agresi na Ukrajině ve středu. Na sankčním seznamu se nově objeví jména 160 ruských politiků a oligarchů. EU také vyloučí ze systému SWIFT i běloruské banky.

Lídři zemí EU budou hovořit i o dokumentu, který by měl deklarovat cestu k udělení Ukrajině statusu kandidátské země. „Za Českou republiku chci říct, že tento krok podporujeme. Ukrajina dokázala nejen, že chce mezi státy EU patřit, ale že si to i svým statečným bojem nepochybně zaslouží,“ dodal Fiala. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podal žádost o přijetí své země do EU na konci února.

Fiala chce, aby v závěrech summitu bylo potvrzeno, že každý členský stát má svobodu zvolit si vlastní energetický mix.

„To pokládáme z hlediska České republiky za velmi důležité,“ řekl. Dále je podle něj potřebné do závěrů prosadit odkaz na důležitost transatlantické vazby. „Spolupráce Evropy s USA v rámci NATO nejde nijak proti posilování obranyschopnosti evropských zemí a zvyšování výdajů na obranu, naopak je kompatibilní a nutná,“ doplnil.

Tagy: