Jako kdyby Rusům docházel dech. Reportér rozebral kruté boje o strategický Bachmut

Ukrajinci si dál drží strategický koridor. Tak popsal stav bojů o Bachmut vedoucí zahraniční redakce Matyáš Zrno. Ve vysílání CNN Prima NEWS vysvětlil, že Rusům i přes jisté úspěchy dochází dech. Situaci na frontě rozebral u Magic Wall.

„Rusové dosáhli drobných zisků na severu města Bachmut, je však otázkou, zda jim to vydrží. Ukrajinci podnikají protiútoky,“ nastínil vývoj bojů u strategického území vedoucí zahraniční redakce Zrno.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové stupňují tlak na Avdijivku. Na dlouhou ofenzivu ale nemají sílu, má jasno analytik

Fronta v Bachmutu se podle něj v posledních dnech příliš nemění. Ukrajinské síly drží centrum města. „Rusové postoupili na hranici říčky Bachmutka, ta tvoří přirozenou obranou linii. Ruská armáda se mezitím stále snaží přetrhnout zásobovací koridor. Ten je čtyři kilometry široký a Ukrajinci díky němu zásobují své jednotky,“ popsal dále.

Koridor je pro Ukrajince klíčový, vojáci bez zásob munice a potravin a bez možnosti rotace nejsou schopni dlouhodobě odolávat. „Jsou zde polní cesty, prostor je tak dostatečně široký a kvalitní k tomu, aby ho Ukrajinci udrželi. Vypadá to jako kdyby Rusům tak trošku docházel dech,“ dodal Zrno.

Avdijivka jako další Bachmut

Ruská armáda podle americké CNN v posledních dnech naopak stupňuje vojenský tlak v oblasti ukrajinské Avdijivky a masivně oblast ostřeluje. Kyjev se obává, že se z místa stane druhý Bachmut. „Ostřelování zesílilo, je více masivní, na město doléhá více raketových útoků. Stejně tak výrazně vzrůstá počet útočných operací kolem města,“ sdělil CNN starosta Vitalij Barabaš.

Vojenský analytik Lukáš Visingr se však domnívá, že na vytrvalé obléhání už nemají Rusové kapacitu. „Nejsou schopni pokračovat v ofenzivě dalších několik měsíců. Jejich ofenziva v oblasti se blíží kulminačnímu bodu a brzy se vyčerpá,“ sdělil CNN Prima NEWS.

Tagy:
válka Ukrajina CNN Prima NEWS Rusko Kyjev boje Matyáš Zrno Ozbrojené síly Ruské federace Lukáš Visingr ruská invaze na Ukrajinu Bachmut