Rusové stupňují tlak na Avdijivku. Na dlouhou ofenzivu ale nemají sílu, má jasno analytik

Ruská armáda podle americké CNN v posledních dnech stupňuje vojenský tlak v oblasti ukrajinské Avdijivky a masivně oblast ostřeluje. Kyjev se obává, že se z místa stane druhý Bachmut. Vojenský analytik Lukáš Visingr se naopak domnívá, že na vytrvalé obléhání už nemají Rusové kapacitu.

Stejně jako Bachmut je Avdijivka na první pohled nenápadné městečko, kde před válkou žilo něco přes 20 tisíc obyvatel. Aglomerace je v epicentru bojů od začátku války, teď se tu snaží Rusové znovu prorazit. Armáda Moskvy podle americké CNN zesílila raketové útoky i aktivitu dělostřelectva.

Někteří Ukrajinci se obávají, že se z města stane druhý Bachmut. „Ostřelování zesílilo, je více masivní, na město doléhá více raketových útoků. Stejně tak výrazně vzrůstá počet útočných operací kolem města,“ sdělil pro CNN starosta Vitalij Barabaš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci zdevastovali ruské raketové systémy. Kyjev se chlubí záběry, okupanti přiznali ztráty

V souvislosti s ruskými útoky se komplikuje evakuace civilistů. Ruské jednotky totiž monitorují příjezdové trasy. „Okamžitě střílí,“ varoval Barabaš. Ve městě podle něj stále zůstávají zhruba dva tisíce lidí. Mezi nimi je i několik dětí.

Podaří se Rusům prorazit?

Ačkoli ruská armáda prokazatelně stupňuje tlak na východě Ukrajiny, podle vojenského analytika Lukáše Visingra nepůjde o dlouhodobý proces. „Rusové už nemají síly. Nejsou schopni pokračovat v ofenzivě dalších několik měsíců. Jejich ofenziva v oblasti se blíží kulminačnímu bodu a brzy se vyčerpá,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Pak podle něj přijde čas na dlouho očekávanou ukrajinskou protiofenzivu, nejspíše už v dubnu. „Velká ukrajinská protiofenziva přijde na sto procent. Jen nevíme kde,“ uvedl Visingr.

Cest, které mohou Ukrajinci zvolit, je totiž více. Dlouho se skloňovala možnost průrazu směrem na Melitopol s cílem rozpůlit ruské pozemní pozice na dvě části a probít se až k pobřeží. Reálná je také možnost útoku na Starobilsk, který je pro Rusy klíčový z hlediska zásobování.

Třetí možností je pak pokus o průraz v místě, na které se paradoxně soustředí největší pozornost. „Začíná se objevovat divoká karta, že by protiofenziva mohla přijít právě v oblasti Bachmutu. Je ale klidně možné, že Ukrajinci udělají něco, co nikoho nenapadlo,“ zmínil Visingr.

Ať už se ale Ukrajinci pokusí o průlom kdekoli, budou se podle experta svého plánu držet. „Když provádím protiofenzivu nebo ofenzivu, tak mám jeden hlavní a maximálně jeden pomocný směr. Rusové měli loni čtyři směry a nemohli se dohodnout, který je ten hlavní, což byl jeden z hlavních důvodů selhání,“ uzavřel analytik.

Tagy:
válka útok Ukrajina Rusko Melitopol Lukáš Visingr Avdijivka protiofenzíva