Neposlušné vagnerovce Rusové sami mrzačí a vraždí. Žoldáci jsou pro ně postradatelní

Žoldáci z ruské Vagnerovy skupiny pod vedením oligarchy Jevgenije Prigožina byli v minulosti obávanou silou ruských vojenských akcí v cizině. Jejich pověst ale na Ukrajině trpí. Značné ztráty, kolísající morálka a doplňování stavů nevycvičenými trestanci si vybírá svou daň. Prigožin se sice snaží jejich činy velebit, ale zároveň je podle Ukrajinců patrné, že vagnerovci jsou postradatelným článkem ruských sil. Velitelé žoldáků se tak musí snažit udržet nasazení a poslušnost i těmi nejdrsnějšími způsoby – popravami nebo mrzačením.

Prigožin, který se před časem po letech odmítání přiznal, že Vagnerovu skupinu založil a řídí ji, ještě před několika dny tvrdil, že jeho muži jsou jedinou silou ruských vojsk, která má na Ukrajině úspěchy. Stačí se podívat, jak své ozbrojence velebil při útoku na ukrajinský Soledar, o němž předčasně tvrdil, že jej právě jeho vagnerovci dobyli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelenského muž: Velká ruská města by se měla připravit. Pocítí válku na Ukrajině

„Objevují se nepravdivé informace, které cirkulují médii, ohledně participace na dobytí Soledaru různými vojenskými formacemi. Chci říct, že Soledar byl dobyt čistě a pouze jednotkami Vagnerovy skupiny,“ oznámil před časem Prigožin prostřednictvím sociální sítě Telegram. Jeho slova později dementovala ruská armáda s tím, že Soledar ještě nebyl zcela dobyt. Stažení svých vojáků z města potvrdili Ukrajinci až tuto středu.

Co už Prigožin nezmiňuje je fakt, že vagnerovcům se sice někde daří postupovat, ale za cenu obrovských ztrát. Mnozí původní žoldáci padli v boji, a tak se jejich šéf rozhodl své stavy doplnit vězni z ruských trestaneckých kolonií. Často vrahy, kteří namají výcvik ani disciplínu. A právě to se na vagnerovcích značně podepisuje.

Podle Ukrajinců se jednotky vagnerovců chovají stejně, jako sovětští odvedenci za 2. světové války. Mají totiž zakázáno ustupovat, pokud k tomu nedostanou přímý rozkaz. Pokud to udělají, čeká je kulka z jejich vlastních řad. „Útočné skupiny se bez příkazu nestahují. Nepovolený ústup celého týmu nebo v případě, kdy nejsou ranění, je trestáno popravou přímo na místě,“ informují Ukrajinci.

Informace z Kyjeva převzala například americká stanice CNN. Do éteru se dostaly také zprávy o dalších způsobech, jak důstojníci vagnerovců trestají své muže. Ukrajinci například zachytili telefonát, v němž jistý žoldák popisuje, co se stalo jeho spolubojovníkovi, který se pokoušel se vzdát. „Vagnerovci ho chytili a uřízli mu jeho zas*aný koule,“ říkal ruský ozbrojenec v telefonátu.

CNN informovala i o dalších podobách mimořádně drsného zacházení v řadách této žoldácké skupiny. „Pěchota nemá povoleno tahat své raněné pryč z bojiště, protože jejich úkolem je pokračovat v boji, dokud není dosaženo cíle. Pokud útok neuspěje, ústup je možný pouze v noci,“ informuje americká stanice.

Ukrajinci doplňují, že pro ruskou armádu jsou vagnerovci v podstatě postradatelní, často jsou využíváni jako potrava pro ukrajinská děla. Lze to doložit na vysokých ztrátách. Kyjev tvrdí, že trestanci, kteří se rozhodli sloužit v řadách žoldnéřské organizace, mají ztráty až 80 procent.

Jediní Rusové, kteří mají úspěchy

Stále však platí, že i podle Ukrajinců jsou vagnerovci aktuálně asi jedinou silou, která boje s vojáky Kyjeva zvládá. CNN cituje i ukrajinské analytiky, kteří mají za to, že vojáci z standradní ruské armády by mohli zkusit změnit své nasazení tak, aby působili spíše jako Prigožinova skupina. „Místo klasických praporových skupin ruských ozbrojených sil se mění,“ uvádí CNN s tím, že se Rusové již nechtějí spoléhat na svoji tradiční taktiku přesily v mužích i technice.

Útočné skupiny vagnerovců jsou často maximálně o 12 mužích, kteří jsou vybaveni i ručními protitankovými granátomety a drony. Klíčovým úkolem je řádně prozkoumat bojiště.

Trestanci, kteří se rozhodli jít bojovat proti Ukrajincům, mají od Prigožina přislíbeno, že pokud budou sloužit minimálně šest měsíců, pak v Rusku dostanou svobodu. Je přitom jedno, jaký zločin spáchali či jak dlouho mají ještě sedět ve vězení. Nabídku proto přijali i několikanásobní vrazi.

Tagy:
Ukrajina Rusko Kyjev Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace Druhá světová válka