Jako teenager zavraždil v Krnově 11letou sestru. Místo nápravy za mřížemi škrtil vychovatelku

Banální hádka mezi náctiletými sourozenci podle vyšetřovatelů patrně stála za brutální vraždou v severomoravském Krnově. Tehdy teprve patnáctiletý Martin ubodal svou jedenáctiletou sestru. Zřejmě proto, že mu nepomohla s úklidem bytu. Jenže Martina Baďuru následný výjimečný trest nepolepšil. Jen pár měsíců před propuštěním se vrhl na svou vychovatelku a začal ji škrtit. Podle soudu chtěl vraždit znovu. Příběh redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Bylo 25. července roku 2011, kdy se bytovým domem v Hlubčické ulici v Krnově začal ozývat dupot a křik. Byly letní prázdniny a v bytě, odkud se hluk ozýval, bydlela rodina s dvěma puberťáky. Pro sousedy to tak nebylo nic neobvyklého. O pár minut ale situace radikálně nabrala na vážnosti. Po náhlém tichu totiž z bytu vyběhl jeden z jeho obyvatel, patnáctiletý Martin, a začal burcovat své sousedy. Byl zakrvácený a křičel, že v bytě objevil svou teprve jedenáctiletou sestru mrtvou. Když se vyděšení sousedé přesvědčili o tom, že je v bytě skutečně zkrvavené tělo dívky, zavolali ihned policisty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neboj, neumřu ti, říkal Honzík matce vražedkyni. Nenávist k partnerovi přerostla v tragédii

Kdo bude mýt nádobí?

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Pohled, který se naskytl kriminalistům při vstupu do bytu, byl hrůzostrašný. Přivolaný lékař napočítal v těle dívky více než dvacet bodných ran. Vrah ji navíc i pořezal. K útoku použil kuchyňský nůž s třiceticentimetrovou čepelí. Zděšení rodiče dětí, kteří v době vraždy v bytě nebyli, si takový čin nedokázali vysvětlit. Zkušenější kriminalisté ale měli jasno. Klíčem k vyřešení případu bude výpověď patnáctiletého Martina.

Bratr zavražděné dívky dlouho zapíral. Nejprve detektivům tvrdil, že pouze přišel do bytu a tam našel svou sestru už mrtvou. Později přišel během jednoho z výslechů zase s jinou verzí.

Ta měla podle policistů k pravdě o poznání blíž. Martin tvrdil, že ho rozčílila sestřina laxnost týkající se úklidových služeb v bytě. Děti totiž měly rozdělené úkoly, které musely doma plnit. Sestra to ale prý ten den odmítla a raději trávila čas u počítače. Martin se proto musel postavit ke dřezu a začít umývat nádobí, aby se rodiče po návratu domů nezlobili. Ve chvíli, kdy prý umýval velký kuchyňský nůž, hádka s o čtyři roky mladší sestrou vyvrcholila a on jí v záchvatu nezvladatelného vzteku bodnul. Dál už si prý nic nepamatoval. Popisoval, že když se ze záchvatu agrese probral, utíkal na chodbu pro pomoc. Desítky ran na těle své sestry vysvětlit nedokázal.

Podle lékařů, kteří se snažili pochopit motiv a myšlenky v hlavě chlapce, byla verze výbuchu vzteku pravděpodobná. Martina popisovali jako perfekcionistu, který se ale není schopen smířit s tím, když je někdo lepším než on sám. Stejně těžce prý nesl i pocit nespravedlnosti vůči své osobě. Sousedy případ šokoval, a i ve chvíli, kdy už o chlapci rozhodoval soud, jen nevěřícně kroutili hlavami. Výši výjimečného trestu ovlivnil věk obžalovaného. V rozsudku zazněl devítiletý pobyt za mřížemi.

Útok za mřížemi

Martinu Baďurovi už zbývalo jen pár posledních měsíců jeho trestu, když znovu zaplnil stránky novin a relace zpravodajských televizí. Bylo mu už čtyřiadvacet let a odpykával si zbytek svého trestu ve všehrdské věznici. Místo přípravy na život na svobodě ale přišel další brutální zkrat. Během jednoho ze svých záchvatů vzteku totiž nedokázal zkrotit své emoce a zaútočil na jednu z vychovatelek, která se jako terapeutka starala o duševní zdraví vězňů.

Vrhl se na ni, začal ji škrtit a žena útok málem nepřežila. Naštěstí přivolaná pomoc přišla včas a běsnícího Baďura dokázala zpacifikovat. Soud už rozhodně nebyl tak shovívavý, jako když ho prvně trestal jako nezletilého. Tentokrát už byl dospělým a musel počítat s mnohem přísnějším trestem. Ten si také vyslechl. Škrcení bylo tak silné, že ho znalci ve svých posudcích vyhodnotili jako pokus o vraždu a se stejným zhodnocením ze strany státního zastupitelství se soudce ztotožnil. Po prvním trestu ani nevyšel z vězení a krajský soud rozhodl o dalších sedmnácti letech za mřížemi.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: „Hořím, hořím,“ křičeli zasažení. Muž poleptal v Německu 14 lidí kyselinou sírovou

Tagy:
vražda lékař soud pokus o vraždu krimi soud Krnov kuchyňský nůž Zvlášť závažné zločiny Martin Baďura