Neboj, neumřu ti, říkal Honzík matce vražedkyni. Nenávist k partnerovi přerostla v tragédii

Jedna z nejděsivějších vražd dítěte v našich novodobých dějinách. Tak mluvili i samotní kriminalisté o případu Honzíka Rokose. Jméno chlapce znal v době, kdy po něm policisté pátrali, v Česku snad každý. Média stále dokola ukazovala jeho fotografii a všichni přáli jeho nejbližším sílu v těžké životní situaci. Jenže, jak se později ukázalo, matka dítěte a její přítel Honzíka zavraždili. Příběh redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Když začali policisté v červenci roku 2007 po Honzíku Rokosovi pátrat, nebylo to pro ně vůbec jednoduché. Pohřešování totiž nahlásil jeho otec a od začátku bylo jasné, s kým Honzík je. Jen se nevědělo kde. Rodiče chlapce totiž procházeli složitým rozchodem a matka Honzíka se svého syna odmítala vzdát. Právě proto se rozhodla pro zoufalý čin – společně se svým přítelem chlapce unést a ukrývat se jen v osobním voze po různých koutech republiky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragédie před zraky dětí. Žena za oblečení visela z lanovky, ze 150 metrů se zřítila do údolí

Nenávist místo mateřských pudů

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Pátrání trvalo dlouhé měsíce. Otec bezvýsledně odpovídal policistům na jakoukoliv otázku, obvolával známé, snažil se, aby se mu pětiletý syn vrátil. Podle dřívějšího rozhodnutí soudu mu měl být svěřen. Antonie Stašková ale rozsudek brala jako zradu. Nespravedlnost, které se musí bránit. Měsíce se ukrývala před úřady s Honzíkem a se svým přítelem Pavlem Greplem. Týdny v úkrytu jejich červeného osobního vozu ale možná ubíhaly pomaleji, než si pár myslel. Matce Honzíka a možná i Greplovi začalo docházet, že je policisté stejně jednou objeví. Původní nápad o únosu a bezstarostném životě kdesi v anonymitě vzal rychle za své a v hlavě Antonie Staškové se začaly stále častěji objevovat černé myšlenky.

Jak později ve výsleších sama uváděla, svého syna milovala. Ale nenávist vůči bývalému partnerovi a otci Honzíka byla mnohem silnější. Chlapce se dvojice odhodlávala zavraždit hned několikrát. Stašková mluvila i o vlastní sebevraždě. K ní ale nikdy nedošlo. Konečný plán usmrtit dítě padl 9. prosince 2007. Tedy po pěti měsících, během kterých nedokázali policisté chlapce ani jeho matku vypátrat. Dvojice se rozhodla, že ukončí život na útěku a zároveň za vzniklou situaci potrestá otce Honzíka tím, že se pětiletého chlapce zbaví. Jednou pro vždy.

Honzíkova bezmezná důvěra

Dvojice vrahů vymyslela, že chlapce usmrtí vpíchnutím vzduchu do žíly. Pětiletý Honzík své matce a Greplovi, kterého běžně oslovoval „strejdo“, bezmezně věřil. I ve chvíli, kdy ho Pavel Grepl držel v autě na klíně a Antonie Stašková mu do ruky bodala injekční stříkačkou naplněnou vzduchem. Poté chlapce odvedli ven, kde už měli připravenou vykopanou jámu. Jenže Honzík byl stále naživu.

Stašková proto podle soudu vzala nůž a dvakrát chlapce bodla do břicha. Dítě začalo podle znaleckých posudků, které později lékaři předčítali v soudní síni, pomalu a bolestně umírat. „Maminko, neboj, já ti neumřu,“ měl Honzík opakovat své matce. Ve svém věku nechápal zrůdnost chování svého nejbližšího člověka. Oblečení se chlapci barvilo krví, ale dvojice vrahů měla stále pocit, že by smrt měla přijít rychleji. „Strejda“ Pavel Grepl proto vzal polštář a smrtelně poraněného Honzíka udusil.

Kontrola bezdomovců

Matka pak v autě posbírala hračky a společně s tělíčkem je zakopala. Jen ale na dva dny. Zřejmě je pronásledovala myšlenka, že někdo hrůzný čin odhalí. Stašková proto s Greplem znovu ostatky dítěte vykopali, tělo zabalili do deky a uložili na zadní sedadla svého auta. Vozem pak cestovali celé dva týdny. Dokonce slavili i Vánoce u své příbuzné. Když se ptala na Honzíka, řekli, že je u kamarádky. Nůž, kterým dítě zavraždili, dál používali v kuchyni.

Vrahy odhalila až velká náhoda. Jen dva dny před Štědrým dnem si totiž jedna z hlídek strážníků náhodou všimla podezřelého červeného auta v bývalém kravínu nedaleko Zlatníků na Mostecku. Tam běžně přespávali bezdomovci. Během kontroly uvnitř vozu strážníci objevili kromě spící dvojice vrahů mrtvé tělo hledaného Honzíka Rokose.

Matka dítěte i její přítel byli rychle odsouzeni. Důkazů měli vyšetřovatelé dost. Antonie Stašková si vyslechla rozsudek k pobytu za mřížemi v délce čtyřiadvaceti let. Pavel Grepl byl odsouzen ke dvaceti letům vězení. Otec zavražděného chlapce si později stěžoval na liknavý přístup policistů. Upozorňoval na to, že se intenzivnějším pátráním dalo vraždě zabránit. Nařízená kontrola ale tehdy žádné pochybení nezjistila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Z jediné bankovky udělal milion korun. Muže, který v Plzni oklamal bitcoinmat, hledá policie

Tagy:
vražda matka vrah Ústecký kraj Zvlášť závažné zločiny Honzík Rokos Jan Rokos