Jako z hororu Ptáci. Papoušci zamořili městečko v Argentině, hrůzu popisují místní

Scény jako z hororu Alfreda Hitchcocka Ptáci zažívá argentinské městečko Hilario Ascasubi nedaleko východního pobřeží Argentiny. Kvůli odlesňování okolních kopců se sem slétly tisíce papoušků, kteří ničí kabely elektrického vedení, způsobují výpadky proudu a dohánějí obyvatele k šílenství svým neustálým skřehotáním a nánosy trusu.

„Zalesněná úbočí kopců mizí, a to žene papoušky blíž k městům, kde hledají potravu, vodu a přístřeší,“ řekla agentuře Reuters bioložka Daiana Leraová. Většina zalesněné půdy v Argentině podle ní během posledních let vymizela.

ČTĚTE TAKÉ: Mladík se ubránil útoku žraloka, v ruce mu zůstaly zabodnuté zuby. Chci z nich šperk, říká

Papoušci se proto začali stahovat na podzim a zimu do města a občas připadá deset papoušků na každého z pěti tisíc obyvatel. Během léta ptáci migrují na jih na patagonské útesy, kde hnízdí.

Obyvatelé popisují, jak na elektrických drátech a na stožárech úřadují stovky ptáků a jak nad budovami a kostelem krouží jejich siluety v soumračném světle, což děsivě připomíná scény z klasického thrilleru Ptáci režiséra Hitchcocka z roku 1963.

Argentine town battles a parrot invasion

🦜Parrots have taken over Argentina's Hilario Ascasubi. They bite on the town's electric cables, causing outages, and are driving residents around the bend with their incessant screeching https://reut.rs/4gKJ0JN

Posted by Reuters on Tuesday, October 1, 2024

„Kousají a poškozují kabely. Při dešti se pak do drátů může dostat voda a proud je přerušený. Tito papoušci nám způsobují každodenní náklady a problémy,“ sdělil Ramón Alvárez, místní novinář rádia Taxi FM.

Obyvatelé zkoušeli různé metody, jak papoušky odradit, například hlukem a laserovými světly, ale nic nezabralo. „Musíme začít obnovovat naše přirozené prostředí,“ řekla Leraová a dodala: „Ale dokud se tak nestane, musíme vymyslet strategie, které nám společně umožní žít v našich městech co nejharmoničtěji.“

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kuriózní „šikana“ v moři. Vědci popsali, proč chobotnice při lovu bijí chapadly neposedné ryby

Tagy: