Janeček: Rusům nemůžeme ustupovat. Přijmout ukrajinské migranty nebude problém

Karel Janeček

Co Čech, to politik! (222)

Rusům by se ustupovat nemělo, jinak zajdou ještě dál. Shodli se na tom prezidentští kandidáti pozvaní do pořadu Co Čech, to politik. Podle matematika Karla Janečka by bylo namístě pomoci ukrajinským migrantům, pakliže v jejich domovině vypukne ozbrojený konflikt. Stejný názor sdíleli také komik Miloš Knor a prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová. Ti také podotkli, že Ukrajinci jsou kulturně i mentálně blízcí Čechům.

K aktuálnímu dění na východě Ukrajiny se v úterý vyjádřil prezident Zeman. Vstup ruských vojsk na území separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky podle něj zvyšuje riziko vojenského konfliktu a snižuje naději na diplomatické řešení, chování Ruska neodsoudil ani neoznačil za porušení mezinárodního práva. Prezidentský kandidát Karel Janeček uvedl, že Zeman tímto prohlášením nic neporušil, do určité míry s ním i souzněl. Ruské kroky ale odsoudil. „Je to naprosto nepřijatelné, aby se narušovala územní celistvost. Nemůžeme ustupovat Rusům,“ uvedl v pořadu Co Čech, to politik.

Janeček řekl, že nedokáže odhadnout, jak by mohlo současné napětí vyústit. Naznačil, že impulsem ke konfliktu jsou i historické důvody na ruské straně, přerod ve válku nevylučuje. „Samozřejmě hrozí, je to obrovský problém. Musíme udělat vše pro to, abychom dosáhli řešení mírovou cestou, to je jednoznačné,“ doplnil Janeček.

Migrační vlnu zvládneme

Případnou migrační vlnu, kterou by způsobily boje na Ukrajině, by podle Janečka měla Česká republika zvládnout. „Domnívám se, že zrovna Ukrajina je hodnotově velmi blízká našim zemím. Neměl by pro nás být problém přijmout ukrajinské migranty a pracovníky. Ze zkušeností víme, že Ukrajinci odvádí velmi dobrou práci a nejsou pro nás břemenem,“ řekl Janeček.

S tím, že je potřeba případným migrantům pomoci, souhlasili také další dva prezidentští kandidáti: komik a scenárista Miloš Knor i Denisa Rohanová, prezidentka České asociace povinných.

„Bude-li válka, přijde migrační vlna. Pokud cizí armáda vstoupí do cizí země, už to je válečný akt. Ustupovat Rusům znamená, že půjdou ještě dál. Určitě bychom Ukrajincům měli pomoci, jsou nám velice blízcí,“ navázal v debatě Knor.

„Musím souhlasit s oběma pány. O tom rozhodně není diskuze. Kulturně i mentálně máme k Ukrajincům blízko. Můžeme jim do určité míry poskytnout pomoc,“ přidala se Rohanová. „Nepředpokládám, že bychom ustupovali. My nebo celé alianční uskupení,“ dodala.

Tagy: