Jankto po odmítnutí testu na drogy končí. Sparta reprezentačního záložníka vyřadila z A-týmu

Fotbalová Sparta vyřadila z kádru záložníka Jakuba Jankta. Sedmadvacetiletý reprezentant během úterní silniční kontroly odmítl podstoupit test na drogy. Jankto, který v pražském klubu hostuje ze španělského Getafe, podle sparťanských webových stránek není připraven vykonávat povinnosti vyplývají z jeho smlouvy.

Policie zastavila Jankta nedaleko tréninkového centra Sparty na Strahově kvůli upozornění jiného řidiče, jenž měl podezření, že vůz před ním řídí osoba pod vlivem alkoholu. Dechovou zkoušku měl odchovanec Slavie negativní, ale následný test na drogy i lékařské vyšetření odmítl. Podle webu sport.cz sparťanský křídelník navíc usedl za volant bez řidičského průkazu, který mu byl odebrán již počátkem roku. Správní úřad ovšem dosud v této věci ještě pravomocně nerozhodl.

MOHLO VY VÁS ZAJÍMAT: Novotný se ostře pustil do Vízka. Idiot a kretén, vzkázal kvůli Janktově coming outu

Vedení Sparty mělo s Janktem ve středu ráno schůzku. „A-tým pokračuje bez Jakuba Jankta. Hráč není připravený vykonávat povinnosti, které vyplývají z jeho profesionálního kontraktu, a není tak k dispozici trenérovi pro tréninkovou činnost,“ uvedl letenský klub v prohlášení.

„Po vzájemné dohodě došlo k rozhodnutí, že se Jakub Jankto nezapojí do společné přípravy s A-mužstvem a bude řešit svoji osobní situaci. S respektem k hráči nebude klub poskytovat více informací. Žádáme veřejnost a média o nezasahování do osobního života Jakuba Jankta,“ dodal lídr české ligy.

Z krátkého prohlášení nevyplývá, zda je Jankto postaven mimo tým natrvalo, či pouze dočasně. V létě mu na Letné vyprší hostování z Getafe. Pražský klub může uplatnit opci na přestup, což je však po úterním incidentu velmi nejisté. Z prohlášení není jasné ani to, jaké problémy přesně člena širšího kádru české reprezentace trápí.

Jankto na sebe výrazně upozornil v únoru, kdy se jako jeden z prvních profesionálních fotbalistů otevřeně přiznal k homosexuální orientaci. Za tento odvážný krok sklidil křídelník s 45 starty za reprezentační „áčko“ uznání po celém světě, podpořily ho největší zahraniční kluby či federace FIFA a UEFA.

Jankto po letním příchodu do Sparty zasáhl do 15 ligových zápasů, v nichž dal jeden gól. V jarní části sezony zastával roli střídajícího hráče, do víkendového derby se Slavií (3:3) za lídra tabulky nezasáhl. Během podzimu ho trápily i zdravotní problémy.

Tagy: