Novotný se ostře pustil do Vízka. Idiot a kretén, vzkázal kvůli Janktově coming outu

Řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) opět jednou neodolal ostré reakci. Za „idiota“ a „kreténa“ označil českou fotbalovou ikonu Ladislava Vízka. Politik se do vítěze olympijských her z roku 1980 pustil kvůli jeho okomentování nedávného coming outu záložníka pražské Sparty i národního týmu Jakuba Jankta.

„Vízek byl a je idiot. Každý to ví, osobně to dosvědčím, také jsem si zažil, je to objektivně kretén. Nechápu, proč mu novináři volají, vědí to o něm. Opravdu hlupák, čistokrevný,“ nebral si věrný svému stylu servítky Pavel Novotný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slavné coming outy ve sportu: Brzy se přestaly skrývat tenisové ikony, odvahu našel i boxer

Tato ostrá slova přicházejí po coming outu Jakuba Jankta, který se začátkem týdne stal jediným fotbalistou z elitních evropských soutěží neskrývajícím homosexualitu. Na odvážný krok reagoval bez přehánění celý svět – přední média, ty nejrenomovanější kluby, slavné organizace včetně FIFA i hráči nevyjímaje brazilskou superstar Neymara.

A vyjádřil se i internacionál Ladislav Vízek. Nejprve formou sloupku pro web iSport.cz, ve kterém 27letého Jankta chválil za odvahu a naopak hanil FIFA za to, že teď gaye oslavuje, zatímco na mistrovství světa v Kataru se snažila podporu LGBTQ+ komunitě potlačit. Hráče označil za „frajera“.

Nicméně Vízek svůj názor sdílel i v jiné formě na další platformě, což už se nesetkalo s přílišným pochopením. Bývalý střelec národního týmu a ikona pražské Dukly pro Českou televizi řekla: „Lidé to (coming out) vnímají opravdu zle. Je to takové nesportovní téma. Když řeknete homosexuál, tak si někdo představí někoho zženštilého. A do přírody to prostě nějak nepasuje.“ Vedle toho Vízek rovněž konstatoval, že Jankto „něměl být ten první, měl to nechat na někom jiným. Nebo spíš za dva roky, až bude ze Sparty, až bude z nároďáku“.

Právě to rozzlobilo nejen Novotného. Přímo ve studiu na Vízka ostře reagoval novinář Filip Titlbach, který v týdnu o Janktově přelomovém rozhodnutí a jeho zásahu mluvil ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Fotbal je extrémně maskulinní prostředí. Velmi chlapské. Je v něm velmi těžké být sám sebou. Dokládá to, jak málo vrcholových sportovců zatím s coming outem přišlo. Jakub Jankto je velmi světlou výjimkou a aktuálně je to nejvýše postavený fotbalista, který otevřeně řekl, že je gay. My se o tomto tématu nebavíme kvůli tomu, že je gay, ale z důvodu, že je to zvláštní. Protože v tomto prostředí přece nejsou gayové. A když už jsou, tak to neřeknou otevřeně. Proto je to tak velká zpráva,“ uvedl.

Tagy: