Satelitní snímky zkázy: Zemětřesení rozmetalo západ Japonska, záchranáři bojují o čas

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení.

Satelitní snímky po zemětřesení v Japonsku

Náročné pátrání po přeživších, špatné počasí a neustálé následné otřesy. S tím vším se musejí v Japonsku vypořádat záchranáři, kteří v troskách hledají zraněné. Záchranu komplikují poničené silnice, proto také vázne zásobování těch, kteří přežili. V oblasti navíc silně prší a hrozí sesuvy půdy. Mimo domov zůstává přes třicet tisíc lidí a další desetitisíce domácností jsou bez vody nebo elektřiny. Počet obětí po zemětřesení v Japonsku už vystoupal na 73, zraněných jsou nejméně tři stovky. 
Rozsah zkázy dokumentují satelitní snímky.

Přímořská města Suzu a Wajima jsou smutnými symboly pondělního zemětřesení. Po otřesech dokonala zkázu tsunami nebo požár. Varování před obřími vlnami už neplatí, země se ale třese dál. A lidé se bojí. Naomi Gonnová z města Suzu unikla o vlásek.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: Japonsko v sevření novoročního zemětřesení. Zmar, propadlé silnice a trosky

„Řekla jsem dětem, ať utíkají ven. A jen co jsme vyběhli, dům spadl. Pořád nevěřím, že jsem naživu,“ popisovala žena podle webu CBC s tím, že pod troskami domu zůstala zaklíněná její matka, která se ale dokázala protlačit malou škvírou. „Děti křičely ‚babička!‘,“ dodala.

Tisíce lidí jsou nyní bez střechy nad hlavou a schovávají se v azylových centrech. Ti ve městě Anamizu mají štěstí, dostala se k nim pomoc. Dodávky energií ale byly přerušeny. „K nám zatím nedorazilo nic. Jídlo si půjčujeme mezi sebou, všichni si pomáhají. Ale je zima a země se stále třese. Pořád nevěřím, že se to děje. Když je tma, všichni se bojíme, co bude dál,“ dodala Gonnová.

Záchrana přeživších je boj o čas. Na postižená místa se často nedaří dostat těžkou techniku, některé silnice jsou poničené, jiné zavalené sesuvy půdy. „Ještě k tomu navíc proběhl jeden z největších dotřesů – takové menší zemětřesení, které následuje po tom velkém. Bylo výrazné, citelné. Nejenže  vystrašilo lidi, ale komplikuje situaci, na poloostrově Noto prší a zvyšuje to možnost dalších sesuvů půdy,“ popsal z místa reportér CNN Prima NEWS Adam Křivánek, který se nyní přesouvá do prefektury Išikawa, odkud se ve čtvrtek opět přihlásí.

PODÍVEJTE SE: Všude praskala půda, popsal Čech zemětřesení. Babičky se kutálely ze schodů, dodala Japonka

Tagy: