Jaromír čekal na vyplacení důchodu půl roku, podobných příběhů je mnohem víc. Úřad nestíhá

Jaromír musel čekat na vyplacení důchodu šest měsíců.

Poslanci schválili změny v důchodech

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) trhá v případě penzí nepříjemné rekordy. Například pan Jaromír musel čekat na vyplacení důchodu šest měsíců. Proč? Úřad se odvolává na velký počet žádostí, čímž prý nestíhal vyřizovat požadavky v zákonné lhůtě. Situace se prý lepší, na své peníze přesto stále čekají tisíce lidí.

Pan Jaromír se po šesti měsících dočkal své penze. „Konečně se to povedlo. Dodali všechno, co měli, a ten důchod začal chodit pravidelně. Srovnalo se to,“ řekl Jaromír reportérce CNN Prima NEWS. Cesta k vyplácení byla ale poměrně trnitá.

„Už 23. listopadu odešla moje žádost na centrálu. Když se nic nedělo po 90 dnech, tak jsem se ozval,“ popisoval Jaromír během letošního dubna. Na pobočku ČSSZ psal i volal. Odpovědi se ale nedočkal několik měsíců. „Na call centru mi říkali, že je přede mnou ještě asi 80 tisíc lidí. Je to až výsměch,“ kritizoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda rozhodla o důchodech pozdě kvůli volbě prezidenta. Měla strach, řekla Nerudová

První výplata důchodu přišla panu Jaromírovi až v květnu tohoto roku. Do té doby měl problémy, aby s penězi vůbec vyšel. Hodně mu pomáhaly dvě práce, které si musel ve svých 64 letech sehnat.

„Kdybych nepracoval, vůbec nevím, jak bychom zaplatili nájem. Nikdo by se nás na nic neptal. Museli jsme to řešit tak, že jsme do toho kontokorentu zasáhli. Samozřejmě vám potom nabíhají procenta. Šli jsme opravdu od nuly k nule,“ dodal Jaromír. Ze špatné práce neviní jednotlivé úředníky, ale spíš vedení úřadu.

Podle České správy sociálního zabezpečení na své důchody po zákonné lhůtě čeká ještě více než 10 tisíc lidí. „K 7. červnu se v pásmu nad zákonnou lhůtou 90 dní nachází 11 170 žádostí o starobní důchod, z toho 8 216 žádostí o předčasný starobní důchod. Žádosti čekají na rozhodnutí o přiznání důchodu a na jeho výplatu,“ uvedla mluvčí úřadu Jitka Drmolová.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) se za problémy s penzemi lidem už v minulosti omluvil. „Ano, jsme v prodlení, za to se omlouvám. Měli bychom se ale v řádu několika příštích týdnů dostat zpátky do zákonných lhůt,“ uvedl šéf lidovců začátkem května. ČSSZ očekává, že se situace s důchody vyřeší do konce června, a věří, že pak budou žádosti opět vyřizovány v zákonné 90denní lhůtě.

Tagy: