Vláda rozhodla o důchodech pozdě kvůli volbě prezidenta. Měla strach, řekla Nerudová

Danuše Nerudová

Co na to vaše peněženka (606)

Pětikoalice prosadila zpomalení červnové valorizace důchodů pozdě, dovedu ale pochopit strach vlády z prezidentské volby. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to řekla ekonomka Danuše Nerudová. Neúspěšná kandidátka na Hrad tak naznačila, že vláda oznámení omezení mimořádného růstu důchodů mohla odkládat účelově, aby pomohla některým uchazečům na post hlavy sátu, a naopak „uškodila“ expremiérovi Andreji Babišovi (ANO).

„Vláda věděla zhruba od října, kdy jsme my ekonomové upozorňovali, že v souvislosti s vysokou inflací nastane v lednu či v únoru problém. Že půjde o velký zásah do výdajů státního rozpočtu. Myslím si, že to (zpomalení valorizace důchodů) bylo učiněno pozdě. Dovedu ale pochopit strach (vlády) z prezidentské volby,“ řekla Nerudová. Sama byla v lednu 2023 jedním z kandidátů, kterým koalice Spolu vyslovila podporu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nerudová slaví. Komise zrušila rozhodnutí o odebrání dvou programů Mendelově univerzitě

Starobní penze se od června z důvodu inflace mimořádně zvyšují. Průměrný důchodce by si měl přilepšit o 760 korun. Původně to ale mělo být o 1 770 korun. Vláda nicméně kvůli vysokým výdajům a rychlému zadlužování prosadila mírnější přidání. Zástupci opozičního ANO se kvůli tomu obrátili na Ústavní soud. Stěžují si na projednávání v legislativní nouzi i na případnou retroaktivitu úpravy, jelikož členové pětikoalice prosadili návrh ve Sněmovně až začátkem března.

Opozice či exprezident Miloš Zeman – podobně jako nyní Nerudová – vládu podezírají, že zpomalení valorizace odkládala kvůli lednovým volbám. „Když se teď podíváme zpětně na rétoriku Andreje Babiše či Aleny Schillerové (oba ANO), tak je úplně jasné, že by to prezidentskou volbu samozřejmě ovlivnilo,“ připustila Nerudová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ekonomka tak zřejmě narážela na předvolební rétoriku zástupců ANO, kteří často tvrdili, že někteří nezávislí kandidáti (včetně prezidenta Petra Pavla či Nerudové) jsou ve skutečnosti kandidáty vlády.

Že pětikoalice nakonec omezení mimořádného červnového růstu důchodů prosadila, Nerudová považuje za pozitivní. „Je třeba zklidnit vášně. Chápu, že to není populární, ale zaplaťpánbůh, že vláda měla odvahu a že aspoň částečně zastavila obrovský nárůst výdajů státního rozpočtu,“ dodala.

Tagy: