Jaškina láká hokejový šampionát v Praze. Spousta Čechů chce zpět do Ruska, tvrdí

Dmitrij Jaškin v dresu národního týmu, který kvůli smlouvě v ruské KHL jen tak brzy neoblékne.

Český kanonýr Dmitrij Jaškin by si chtěl příští rok zahrát na mistrovství světa v Praze bez ohledu na to, že působí právě v Rusku. Útočník to řekl v rozhovoru pro tamní portál Sport-express.ru. Právě jeho působení v Kazani, kam nyní přestoupil, je však problém. Češi působící v zemi, která před více než rokem napadla Ukrajinu, mají totiž zákaz reprezentace. Útočník ruského původu na konflikt nedbal a ze zámoří si to loni namířil do Petrohradu. Hokejista si v rozhovoru navíc rýpl do novinářů a dodal, že mnozí jeho spoluhráči by se „chtěli vrátit do KHL“.

Slovy čísel má za sebou Dmitrij Jaškin fantastickou sezonu. V základní části KHL coby kapitán velkoklubu SKA Petrohrad nastřílel 40 gólů a přidal 22 asistencí, díky čemuž ovládl tabulku produktivity. Ve vyřazovací části pak dokázal svůj tým dotáhnout do semifinále, dál to ale nešlo. Za běžné situace by byl jasným adeptem do kádru národního týmu pro mistrovství světa.

Jaškin však do Ruska zamířil v době již probíhající války na Ukrajině, kterou vyvolalo právě Rusko koncem února loňského roku, kdy zahájilo invazi do sousední země. Od sezony 2022/2023 u českého výběru platilo pravidlo, že hráči působící v KHL nebudou moci reprezentovat.

Český hokejista ruského původu dal přitom nyní najevo zájem, že by na příštím světovém šampionátu chtěl zpět do reprezentace. Turnaj se bude konat v Česku, což je pro něj velké lákadlo. „Doufám, že se do příštího mistrovství světa něco změní a já budu mít šanci hrát za Českou republiku. Bohužel to ale není v mých silách,“ řekl Jaškin pro ruský web Sport-express.ru.

ČTĚTE TAKÉ: Hokejisté Vegas slaví zisk Stanleyova poháru. Panterům z Floridy nasázeli devět gólů

Kvůli smlouvě v Rusku byl pro národní tým v podstatě nežádoucí osobou ještě společně s útočníkem Rudolfem Červeným a obráncem Liborem Šulákem. V Rusku v uplynulé sezoně působil také obránce Michal Jordán, který se však v průběhu sezony přesunul do Švýcarska, tudíž reprezentovat mohl. Sám Jaškin se však rozhodl jít opačnou cestou. Nedávno se totiž rozhodl v Rusku pokračovat, když podepsal novou smlouvu s Kazaní.

Češi chtějí zpět do KHL, tvrdí Jaškin

Jaškin v rozhovoru dodal, že od českého národního týmu žádná komunikace směrem k němu neprobíhá. Připomíná přitom, že s nynějším generálním manažerem reprezentace Martinem Havlátem hrál v St. Louis, tudíž se spolu znají.

Velmi vyhýbavě se pak vyjádřil k dotazu, zda jej v Česku kvůli působení v Rusku kritizují. „Každý má vzhledem ke všem známým okolnostem svůj pohled na to, co se děje. Nemá cenu o tom ani diskutovat,“ prohlásil pro ruský portál Jaškin.

Vedle toho navíc tvrdí, že mnozí čeští hráči by se do Ruska rádi vrátili. „Často mi píšou kluci, kteří hrají v Česku či ve Švýcarsku, a ptají se mě na situaci – když to vypadá, že někdo v KHL potřebuje brankáře nebo obránce. Jsem si jistý, že mnozí čeští hokejisté by se rádi vrátili do Ruska. Ale příští rok bude mistrovství světa v Praze. Spousta z nich by si ráda zahrála doma,“ řekl dále hokejista.

V rozhovoru také zkritizoval české žurnalisty, kteří psali o jeho odchodu do KHL v době války na Ukrajině. „Novináři se rozhodli informovat o tom, co se děje v KHL, jen v případě, když je to pro ně výhodné a mohou to využít,“ rýpl si Jaškin s dovětkem, že se v českým médiích psalo o jeho smlouvě v Petrohradu a následně se „půl roku mlčelo“. „Následující rok si vzpomněli, když jsme hráli v maskáčových dresech v Den obránců vlasti (ruský státní svátek, pozn. red.),“ zmínil Jaškin.

Hráčský agent Hamal: Hráči nechtějí společenský cejch

Ruskou KHL po zahájení invaze opustilo mnoho zahraničních hokejistů včetně Čechů. Někteří se však rozhodli zůstat, popřípadě se do Ruska přesunout později navzdory stále probíhající agresi. Od příští sezony by vyjma Jaškina měl v KHL pokračovat i Šulák, v kuloárech se hovoří rovněž o potenciálním přesunu obránců Lukáše Kloka a Davida Skleničky.

V KHL by pak mělo působit hned několik Slováků, pro které rovněž platí, že si přestupem do Ruska zavřeli dveře do reprezentace. Jistě by v KHL měli i nadále působit například Michal Čajkovský, Michal Krištof, Adam Liška a nově třeba Martin Gernát. Medializovaný byl také přesun trenéra Andreje Podkonického do Omsku.

Hokejový agent Jiří Hamal v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že drtivá většina hráčů aktuálně o KHL vůbec neuvažuje kvůli tomu, že nechtějí být kritizováni sportovními fanoušky, kteří by jim vyčítali odchod do země vedoucí válku proti svému sousedovi. „Samozřejmě jsou lidé, kteří obvolávají hokejisty a říkají jim, že možnost jít do KHL tu je. Naši klienti to ale v podstatě ani nezvažují, protože, když si to dají na misky vah, berou pro a proti, tak ten společenský cejch je až příliš závažná věc,“ komentoval Hamal.

Tagy:
válka rozhovor hokejista Dmitrij Jaškin mistrovství světa v hokeji Česko Praha Rusko národní tým Mistrovství světa v ledním hokeji Kontinentální hokejová liga ruská invaze na Ukrajinu