Jdi se vykoupat do Vltavy, vole. Řidiče znovu namíchli aktivisté ležící na silnici

Aktivisté rozčílili řidiče v centru Prahy.

Aktivisté blokovali dopravu v Praze

Skupina aktivistů ráno zablokovala dopravu v centru Prahy. Tím, že si lehli na silnici přímo před Národním muzeem, rozčílili hodně řidičů a zasahovat museli i policisté. Protestem chtějí aktivisté docílit toho, aby se omezil odběr paliv z Ruska, dosáhnou ale spíše na pokutu.

„Prosíme, jestli případně by zdravotníci mohli odklonit sanitky“ – hovorem na tísňovou linku začala ranní akce aktivistů. Ti si lehli se svázanýma rukama na silnici, prý právě tímhle chtějí dosáhnout toho, aby se v institucích méně topilo, a tak se odebralo méně fosilních paliv z Ruska.

S velkou podporou řidičů se ale nesetkali. „My vyděláváme, vole, my jsme dopravci, myslíš, že na tohle jsem zvědavej? Já mám čekačku sedm korun za minutu, do p*dele. Jak jako demonstrace? Se jdi vykoupat do Vltavy, vole,“ rozčiloval se jeden z řidičů.

Na otázku, zda nejde o vydírání, jedna aktivistka odpověděla jasně. „V tomto případě je to přece namístě, já budu raději vydírat vládu, než přihlížet tomu, že jsou vražděni normální lidi. Není to žádné vydírání, je to nátlak,“ prohlásila Jarmila Johnová.

„Já si myslím, že jsou lepší formy protestu než zastavit dopravu v hlavním městě. Myslím si, že to vůbec nikomu nepomůže a že je lepší vést diskuzi jinak než někde na ulici mezi auty,“ komentoval blokádu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Další protesty budou následovat

Shodou okolností kolem projížděli dopravní policisté, kteří se postupně snažili odtáhnout aktivisty ze silnice. Aktivisty pak policisté naložili do antonu a převezli do Krakovské ulice, kde je jednoho po druhém vodili na policejní stanici.

„My jsme omezili na osobní svobodě celkem sedm osob, které jsme převezli na policejní služebnu, celou událost budeme kvůli přestupkovému jednání předávat Magistrátu hlavního města Prahy,“ sdělila policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Skupině ležících aktivistů tak hrozí maximálně pokuty a nedopustili se žádného trestného činu. Kdy přijde další akce, zatím neřekli. V protestech ale chtějí pokračovat, pokud vláda nepřistoupí na jejich požadavky a nepřijme zákony proti fosilním palivům z Ruska.

Tagy: