Obrazem: „Mrtvoly“ na Staroměstském náměstí. Akce připomněla civilní oběti ruské agrese

Na pražském Staroměstském náměstí se odehrál happening, který měl připomenout ruské válečné zločiny na Ukrajině.

Slunečnicové květy, desítky černých pytlů a z nich čouhající nohy „mrtvol“. Organizace pro ochranu lidských práv Amnesty International (AI) chtěla touto netradiční formou protestu vyzvat k ukončení zabíjení civilistů na Ukrajině. Akce, která zahrnovala desítky „obětí“ ruských válečných zločinů, se odehrála přesně měsíc od začátku vojenské invaze. „Snažíme se na to upozornit tou nejbrutálnější formou. Na Ukrajině umírají i desítky dětí,“ řekla CNN Prima NEWS ředitelka české AI Linda Sokačová.

Asi 40 lidí z řad členů české AI, dobrovolníků, aktivistů a dalších účastníků happeningu leželo na ploše náměstí v centru Prahy v černých plastových pytlích. Na nich byly jmenovky se jmény některých civilistů, kteří se stali obětí válečného konfliktu na Ukrajině.

Část pytlů na sobě nesla popisku „anonym“, čímž mělo být podle Sokačové zdůrazněno, že u některých zemřelých během bojů jejich jméno není zatím známé. Nechyběla ani dětská „oběť“. Netradiční akce přilákala pozornost turistů i náhodných kolemjdoucích.

„Snažíme se upozornit zvláště na tu nejbrutálnější věc, která se děje v této válce, a to je smrt a zranění civilistů, mezi nimiž jsou i desítky dětí. Musím říct, že i pro mě osobně to bylo emotivní. Když vidíte pytel, ve kterém může být malé dítě, je to hodně silné,“ doplnila pro CNN Prima NEWS Sokačová.

Podle OSN zatím na Ukrajině zemřelo nejméně 925 civilních obětí a zraněno bylo asi 1500 lidí. Přesná čísla ale budou podle ředitelky mnohem vyšší.

Velkým problémem jsou obchodníci s chudobou

Česká AI nyní sbírá podpisy na petici adresovanou ruskému ministerstvu obrany. Petenti požadují, aby Rusko okamžitě ukončilo agresi, chránilo civilisty a respektovalo mezinárodní právo. „Neděláme si iluze, že by to změnilo názory Vladimira Putina nebo Kremlu. Je ale důležité ukázat mezinárodní solidaritu a vysílat signál, že tu ruská propaganda nefunguje,“ podotkla.

Konstatovala, že na bezprecedentní krizovou situaci dokázala česká společnost i vláda zareagovat rychle. Další výzvy ale na Čechy a Ukrajince teprve čekají.

„Jeden z velkých problémů je dlouhodobé ubytování. Bohužel víme, že obchodníci s chudobou se už zapojují do ubytovávání uprchlic a malých dětí z Ukrajiny,“ uvedla jako příklad Sokačová.

Tagy: