Je jí teprve sedm a fotí jako profesionál. Anežka Veselá vystavuje i sbírá ceny

Teprve sedmiletá nadějná fotografka

Sedmiletá fotografka

Na výstavu fotografií příliš často nezveme. Ta s africkými zvířaty, o které bude řeč, má ale jedno opravdu velké specifikum. Celá pochází z dílny mladé umělkyně Anežky Veselé, která i přes nízký věk sklízí za svůj um mnoho úspěchů.

Pohled z blízka na lva berberského, geparda, surikatu nebo nosorožce –⁠ tak náročné téma pro focení si vybrala Anežka Veselá z Hradce Králové. Složité by bylo i pro zkušeného fotografa, jenže Anežka je školačka, je jí teprve sedm let a chodí do první třídy. Její fotky pro výstavu srstí a kůží afrických zvířat ovšem vznikaly, když jí bylo pouhých šest.

Rozmanitost světa zvířat

Na Anežčiných dílech najdete detaily nejrůznějších zvířat, od želvičky až po slona. „Mě napadlo, že taťka měl tlapky, tak proč nemůžu mít srsti, takže jsem je měla –⁠ srsti afrických zvířat,“ zmíní autorka snímků Anežka Veselá tátu, také fotografa.

A které že zvíře vyvolalo prvotní nápad? Paradoxně zrovna jedno bezsrsté. „Byla to želva obrovská, a to bylo vlastně moje první zvíře a šli jsme i do ohrady,“ vzpomíná malá fotografka.

Pohled na zvířata zblízka

Snímky vznikaly ve spolupráci se Safari Parkem Dvůr Králové. Jen díky tamějším ošetřovatelům se Anežka mohla dostat s objektivem i do těsné blízkosti šelem a dalších zvířat. „Zebra –⁠ byla jsem nad ní, našla jsem na ní ještě zebrový kamínek. Nebo žirafa, fotila se mi dobře. Byli jsme na takovém mostu a ona byla pod námi... Nosorožce jsem si hladila, byla jsem blízko u něj, a u slona jsem musela být u taťky na rameni, protože tam byl vysoký plot,“ vykládá dále dívenka před kamerou pořadu Prima Česko.

S cyklem srstí afrických zvířat získala Anežka krásné druhé místo v juniorské kategorii soutěže Czech Nature Photo. Na prestižní přehlídce Czech Press Photo s jinými fotografiemi už vystoupila i na stupínek nejvyšší. „Ve školce jsem fotila masopust. Jak byly děti oblečené vtipně, tak jsem je prostě fotila a s tím jsem vyhrála první místo,“ chlubí se, ale skromně, nadějná školačka.

A aby těch prvních míst nebylo málo, sbírá je Anežka i v atletických závodech. Třeba v šestiboji. Jak říká její otec, baví ji toho moc –⁠ kreslení, plavání, snowboard i skateboard či gymnastika.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slavný zpěvník královny Elišky Rejčky lze vidět na Špilberku. Výstava nabízí i další unikát

Fotografování v krvi

Anežčin tatínek sám pracuje jako profesionální fotograf a i jeho díla najdete v muzeu. Vystavují s dcerou společně. Je jí oporou, inspirací i rádcem. „Docela těžké bylo focení chameleona, protože tomu se to vůbec nelíbilo na tom černém pozadí a pořád utíkal jenom tam, kde to je barevné. A navíc jeho tlapička je strašně moc maličká. Takhle maličká tlapička,“ ukazuje dcerce svoji práci Martin Veselý.

Teprve sedmiletá Anežka se může pochlubit i dalším úspěchem, o němž sní řada umělců. Její fotografie si lidé pořizují domů. Když jedna návštěvnice ze švýcarského Curychu uviděla Anežčin snímek chameleona, objednala si jeho zvětšenou podobu do dětského pokojíčku. Výstavu v královéhradeckém Muzeu východních Čech můžete navštívit až do začátku září.

Tagy:
Hradec Králové fotograf Czech Press Photo Curych Česko Masopust Martin Veselý Eliška Rejčka Muzeum východních Čech