Je známý doma i ve světě. Novou vázu mistr sklář vytvořil přímo před televizní kamerou

Skleněná zahrada Jiřího Pačinka

Sklář Jiří Pačinek

Jeho práci poznají na první pohled znalci i mnozí laici. Sklář Jiří Pačinek z Kunratic u Cvikova proslul svými patvary, jak s nadsázkou často říká obrovským skleněným plastikám. Do jeho sklárny jezdí výtvarníci z celého světa, kteří mu svěřují své návrhy.

Jiří Pačinek měl v pubertě nakročeno do zápasnického ringu, vrcholový sportovec se z něj ale nakonec nestal. Všechno změnil legendární seriál Synové a dcery Jakuba Skláře. „První díl jsem odkoukal jedním dechem a netrpělivě jsem čekal na další neděli. Tehdy mi bylo patnáct, a když jsem zkouknul všech třináct dílů, řekl jsem si, že chci být sklář,“ vzpomíná mistr sklář Jiří Pačinek na to, co ho přivedlo k jeho profesi.

Práci Jiřího Pačinka znají i v zahraničí

Jeho věhlas sahá až za hranice Česka. V pořadu Prima Česko můžete sledovat, jak se rodí váza podle návrhu norské designerky. „To bude váza, bude taková placatá, nakonec ji splácnu a nahoře se uřízne. Bude mít moderní tvar,“ popisuje svoji novou práci Pačinek. „Jak vychladne, bude fialovorůžová barva výraznější,“ dodává.

„On rozumí mně, já rozumím jemu. Takže když pracujeme a já v tom najednou vidím něco nového, i když to nemám nakreslené, řeknu stop a on se dokáže přizpůsobit,“ pochvaluje si spolupráci s Jiřím Pačinkem norská designérka Anna.

Skleněnou má i zahradu

Za vlastní tvorbou Jiřího Pačinka stačí vyjít před sklárnu, zahrada se tu před dvěma lety proměnila v osobitou galerii.

„Vznikla tak trochu náhodou. Odložil jsem nepovedený výrobek a on udělal hezkou dekoraci. Za rok jsme přidali pár nových kytek a tak vznikl další záhon. Nakonec jsme začali vyrábět skla tak, aby barevně ladila ke květinám,“ vypráví o začátcích Skleněné zahrady Jiří Pačinek.

Křehká skleněná krása obsadila i zdejší kostel. V něm se konají výstavy věhlasných výtvarníků spojených se sklem. Přijet sem je možné každý den, zahrada, kostel i samotná sklárna je otevřená veřejnosti. A když budou mít návštěvníci štěstí, skláři jim dovolí si jejich nelehké řemeslo vyzkoušet.

Tagy:
cestování zahrada sklo váza Cvikov plastika Česko sklárna videokamera Prima Česko Kunratice Jiří Pačinek Synové a dcery Jakuba skláře