Žádný Big Mac: Ruská náhražka McDonald's představila menu, k mání je burger T-34 nebo Kreml

Burger od McDonald's

Válka na Ukrajině přiměla západní mocnosti k drsným sankcím proti Rusku a řadu společností k odchodu ze země. Mezi ně patřil i fastfoodový řetězec McDonald's. Rusové si však alespoň na oko vystačí sami. Představili totiž vlastní náhrady za věhlasný sortiment od amerického jídelního giganta. A nešetřili propagandou.

Rusko nově otevírá tzv. „Z-Burger“. Má jít o restaurace, které přímo nahradí řetězec McDonald's, který kvůli válce na Ukrajině opustil Rusko a dokonce zde začal rozprodávat svá aktiva.

Název nové společnosti je viditelně protkán prokremelskou propagandou. Ta písmeno „Z“ už od začátku války využívá jako jeden z hlavních symbolů své „speciální vojenské operace“, jak invazi na Ukrajinu oficiálně dodnes označuje.

Propaganda je evidentní i na sortimentu restaurace. V nabídce jsou totiž podle všeho burgery pod názvy T-34, tedy podle proslulého sovětského tanku z 2. světové války, dále podle stíhačky Su-57 či burger pojmenovaný po raketě Kinžal, která je schopná nést i jadernou hlavici.

Další burgery v nové síti restaurací nesou názvy podle některých míst, které jsou s Ruskem nějakým způsobem spjaty. „Za Krym“, „Za Kavkaz“, „Za naše vlastní“ – to je jen výčet některých názvů burgerů, se kterými propagandisté přišli. Samozřejmě nesmí chybět ani burger „Kreml“. Rusové samozřejmě z budov restaurací postupně sundávají i nápisy či loga McDonald's.

V Z-Burgeru podporujeme naše vlastní

Z-Burger přišel i s novým sloganem. „V Z-Burgeru podporujeme naše vlastní,“ činili se tvůrci. K zahájení oficiálního provozu nové sítě restaurací má dojít v neděli 12. června, tedy v den, kdy Rusové slaví svůj den nezávislosti či lépe řečeno vzniku Ruska po rozpadu Sovětského svazu.

McDonald's začal krátce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, která započala 24. února, uzavírat provoz svých restaurací v Rusku. Během května pak společnost oznámila, že se z Ruska kompletně stahuje a začala rozprodávat svá aktiva, tedy i budovy, které v Rusku vlastnila.

Rusko již od začátku války opustily stovky dalších velkých mezinárodních firem.

Tagy: