Vietnamské jezero odhalilo naději pro ohrožený želví druh. Může jít o poslední samici

Díky zásadnímu objevu mezinárodního týmu vědců již samec kožnatky Swinhoeovy, který žije v čínské zoo, není posledním známým jedincem svého druhu na světě. Ve vietnamském jezeře Dong Mo byla totiž objevena samička tohoto želvího druhu, jehož budoucnost tedy nemusí být zcela ztracena.

Želví samice byla na jezeře v okrese Son Tay odchycena již v říjnu minulého roku. Nyní testy DNA konečně potvrdily, že jde s jistotou o zástupce druhu kožnatky Swinhoeovy, která patří mezi nejvíce ohrožená zvířata na světě. Podle vědců je možné, že se na místě nachází i další jedinec tohoto druhu. S největší pravděpodobností jde o samce s odhadovanou hmotností sto třicet kilo. „V roce plném špatných zpráv a smutku po celé Zemi může objev této samice poskytnout alespoň malou naději, že tento druh dostane další příležitost přežít,“ uvedl k objevu Hoang Bich Thuy, regionální ředitel vietnamské pobočky Wildlife Conservation Society.

Po týdnech číhání se výzkumníkům podařilo tuto metr dlouhou a více než osmdesát kilo těžkou želví samičku konečně odchytit a odebrat vzorky krve. Podle výsledků vyšetření je zdravá a silná a po vypuštění byla velmi aktivní. Na jaře letošního roku se tým chystá na jezero vydat znovu. Tentokrát v naději, že odchytí i tajemného samce. Podle vzorků odebraných z vody nedalekého jezera Xuan Khanh by se i tady mohl nacházet další zástupce tohoto druhu.

Jediný známý zástupce druhu dosud žil v čínské zoo Suzhou. Do dubna 2019 zde žila i poslední samice. Ta však zemřela, aniž by pár zplodil potomky. Zoo se totiž rozhodla přistoupit k umělému oplodnění samice pod narkózou, ta se z ní však již neprobudila. Celý druh byl dohnán na pokraj vyhynutí kvůli lovu želv pro jejich maso i vejce, ale i kvůli ničení jejich přirozeného prostředí. „V poklesu jejich počtů hraje zásadní roli zničení jejich habitatů, znečištění a lov kvůli masu a zdánlivým léčivým účinkům,“ říká David Steen z Georgia Sea Turtle Center. Svou roli sehrála i masivní výstavba hydroelektráren a pytláctví. Teprve v roce 2013 získaly kožnatky ve Vietnamu status zákonem chráněného zvířete.

Tagy: