Katastrofa v Itálii OBRAZEM: Je to konec světa, naříká starosta. Video ukazuje záchranu dítěte

Itálie se snaží vyrovnat se záplavami, které zdevastovaly města, vyžádaly si život nejméně devíti lidí a vynutily si zrušení Velké ceny Itálie F1. Starosta města Forli ležícího nedaleko Boloně označil záplavy za konec světa.

Z regionu Emilia-Romagna byly evakuovány tisíce lidí. Zoufalé rodiny musely vylézt na střechy svých domů a s obavami čekaly, až se k nim dostanou záchranáři ve vrtulnících. V regionu zahynulo nejméně devět lidí a panují obavy, že počet mrtvých ještě vzroste, protože několik lidí se stále pohřešuje. „Město je na kolenou, zničené a v bolestech. Je to konec světa,“ řekl webu Daily Mail Gian Luca Zattini, starosta města Forli, které leží nedaleko Boloně a v němž byla potvrzena smrt tří lidí.

Ve městě Cesena byli místní obyvatelé nuceni proplouvat zatopenými ulicemi kolem potopených aut a plovoucího nábytku, aby se dostali na vyšší místa. Podle tamního starosty je situace kritická.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pohroma v Chorvatsku. Dovolenkový ráj Čechů zaplavila velká voda. Situace je kritická

Na záběrech z města je vidět, jak jedna zoufalá matka drží svou malou dceru a zběsile mává o pomoc, přičemž jí voda sahá až po hrudník. Následně k vyděšené ženě připlavou dva muži a jeden z nich zvedá malou dívku nad hlavu, aby se nepotopila.

Na dalším videu z města Ravenna, které sdílela Italská pobřežní stráž, je zase vidět, jak se záchranáři dostávají k těhotné ženě, která zůstala uvězněná na vyvýšeném balkoně. Z vrtulníku k ní spouštějí speciální koš a vyzvedávají ji nahoru.

Ve Forli, Ceseně a Ravenně spadlo během 36 hodin přibližně 50 centimetrů srážek, což je asi polovina běžného ročního úhrnu. „To je situace, která nemá obdoby,“ uvedl italský ministr civilní ochrany Nello Musumeci.

Nejvíce zasažená jsou města Faenza, Cesena, Forli a jejich okolí, ze břehů se ale vylily prakticky všechny toky mezi Boloňou a pobřežím Jaderského moře. Podle meteorologů vystoupilo z břehů 23 potoků a řek, které zcela nebo částečně zaplavily 41 měst a obcí. Úřady uvedly, že intenzivní déšť způsobil také 280 sesuvů půdy, zablokovaných bylo 400 úseků silnic. Hasiči informovali, že za posledních 48 hodin vyjeli k více než dvěma tisícům zásahů.

„Rozsah škod způsobených špatným počasím je srovnatelný se zemětřesením: škody jsou kvantitativně menší, ale dosáhnou několika miliard eur,“ řekl guvernér regionu Emilia-Romagna Stefan Bonnaccini s odkazem na zemětřesení z roku 2012, které si v regionu vyžádalo 27 životů.

Kvůli záplavám byla zrušena také Velká cena Emilia-Romagna formule 1, která se měla jet o víkendu. „Akci není možné bezpečně uspořádat pro fanoušky, týmy a náš personál. Jde o správné a zodpovědné rozhodnutí vzhledem k situaci, s níž se obce a města v regionu potýkají,“ uvedli představitelé F1 na Twitteru.

Extrémní počasí se rozšířilo i na Balkán. V Bosně a Chorvatsku obyvatelé s hrůzou sledovali, jak jejich domovy zaplavily povodně. „Máme tu apokalypsu,“ řekl Amin Halitovič, starosta bosenského města Bosanska Krupa. „Zaplavené budovy už nemůžeme ani spočítat,“ dodal.

Tagy:
Itálie Chorvatsko povodeň Formule 1 Boloň Emilia-Romagna Armagedon Grand Prix Itálie Cesena Forlì