Jeden tank proti celému konvoji. Video zachytilo odvážný boj ukrajinské posádky

Na sociálních sítích se šíří video, na kterém jeden ukrajinský tank útočí na projíždějící ruský konvoj těžké techniky. Ukrajinská posádka si počínala velmi odvážně a povedlo se jí zlikvidovat několik ruských jednotek včetně jednoho bojového vozidla.

K bitvě mělo dojít na okraji Černigovské oblasti ve vesnici Nova Basan zhruba 55 kilometrů od Kyjeva. Tank T-64 sovětské výroby krytý za zahradním domkem překvapil nic netušící ruský konvoj, jenž projížděl po hlavní silnici.

Záběry, které zveřejnila ukrajinská dobrovolnická jednotka Karpatska Sich, ukazují, že ukrajinská posádka zničila obrněný transportér BTR-82A. Následně však několikrát minula, čímž přišla o moment překvapení. Palbu pak opětovala i ruská armáda. Oběma stranám přesný zásah znemožňovaly především budovy, které se nacházely ve střelecké dráze.

Objevují se však nepotvrzené zprávy, že se osamocenému tanku povedlo zlikvidovat ještě několik dalších vozidel i část ruských pěchotních jednotek. Není zcela jasné, kdy byly záběry z dronu pořízeny. Teoreticky může jít o ruský přesun z Kyjevské a Černigovské oblasti na východ Ukrajiny.

Ruská armáda se totiž na přelomu března a dubna pravděpodobně vzdala svého plánu dobýt Kyjev a podle svých prohlášení se chce nyní soustředit především na východoukrajinský Donbas.

Tagy:
válka tank bitva vojáci Ukrajina Rusko Donbas Kyjev vojenský konvoj TV Nova těžká technika Ozbrojené síly Ruské federace Černigov Nova Basan Černihivská oblast