Buča šokovala svět. Kolem Mariupolu je to ale ještě horší, říká bezpečnostní analytik

Masakr civilistů v Buči

Martin Svárovský o válce na Ukrajině

Masakr civilistů ze strany ruských vojáků v ukrajinském městě Buča šokoval celý svět, ale takřka jistě nepůjde v rámci války na Ukrajině o ojedinělou událost. Ve vysílání Nového dne na CNN Prima NEWS to řekl analytik Martin Svárovský (KDU-ČSL). Až válka skončí, svět podle něj uvidí další podobná zvěrstva i v dalších ukrajinských městech. Zmiňuje například okolí Mariupolu.

„Nerad to říkám, ale celý svět je šokován tím, co se odkrylo v Buči. Až ta operace skončí a uvidíme, co se dělo kolem Mariupolu, tak uvidíme, že je to ještě ve větší míře,“ míní Svárovský. Obrázek zavražděných civilistů včetně žen a dětí tak podle něj ještě několikrát uvidíme z jiných míst Ukrajiny.

Záběry z Buči jsou skutečně hrozivé, nicméně Rusové podle Svárovského ještě nepřistoupili k totálnímu vyhlazování. „Míra ničení, byť je strašlivá, ještě nemá míru genocidy,“ uvedl s tím, že podle jeho názoru se Rusové zjevně na genocidu ukrajinského národa chystali.

Analytik centra Evropské hodnoty se zároveň připojil k prohlášení řady evropských státníků, které varuje, že Ukrajina nebojuje jen za svoji svobodu. „Likvidace jednoho národa je naprosto nepřípustná, a tím pádem se to týká i nás,“ podotkl. Že se zmiňované vyhlazování ještě neuskutečnilo je podle něj pouze zásluhou odporu ukrajinské armády.

Drastické záběry z Buči by měly dotlačit Západ k další pomoci Ukrajině. Ani Rusko ovšem nezahálí. „Rusko se teď soustředí na ovládnutí Donbasu,“ zmínil nový plán ruských vojáků.

Válka může vést k Putinovu konci

Aktuálně se ukrajinské armádě podařilo vytlačit ruské agresory z okolí Kyjeva i z Černigovské oblasti. Rusové se skutečně soustředí na novou ofenzivu na Donbasu a kromě toho drží i část jihu Ukrajiny kolem anektovaného poloostrova Krym. Na jihovýchodě se stále drží Mariupol, který je ale už několik týdnů v obležení a město je ostřelováním už téměř zničeno.

Nové boje na Donbasu by ovšem podle Svárovského mohly být ještě tvrdší oříšek pro ukrajinské obránce, než předchozí střety. „Tyto boje se koncentrují do jedné oblasti, doněcké, kde mají ruské síly na rozdíl od ukrajinské velmi dobré zázemí,“ zmiňuje expert. Doněck a Luhansk totiž od roku 2014 ovládají proruští separatisté.

Analytik považuje za klíčové, aby Ukrajina co nejdříve obdržela další zásilky západních zbraní. „Ukrajinská armáda teď potřebuje, aby dodávky zbraní šly rychle, protože boje na Donbasu budou nesmírně tvrdé,“ dodal Svárovský ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ruský prezident Vladimir Putin se podle něj pokusí navzdory dosavadním neúspěchům získat něco, co by mohl doma prezentovat jako úspěch. Svárovský však má za to, že Ukrajincům se může podařit ruské síly z Ukrajiny zcela vyhnat. „Doufám, že to povede dříve nebo později k tomu, aby Vladimir Putin v Rusku skončil,“ uzavřel.

Tagy: