Jedinečný nebeský úkaz v Česku: Oblohu opanovaly oblačné vlny, experti zveřejnili snímky

Kelvin-Helmholtzovy vlny

Počasí 21.10.2024 (6:50)

Teploty se v následujících dnech přiblíží až ke 20 stupňům. Na začátku týdne bude obloha jasná až polojasná, místy se mohou tvořit mlhy. Ve středu přibyde oblačnosti a místy se vyskytne déšť nebo přeháňky. V neděli bylo možné sledovat na obloze jedinečný úkaz.

Během nedělního večera bylo možné v Česku pozorovat takzvané Kelvin-Helmholtzovy vlny. „Ty se vytvářejí na rozhraní vzduchových vrstev s různou rychlostí proudění a hustotou a mohou být vyjádřeny i krásnými Kelvin-Helmholtzovy oblaky,“ uvedli na sociální síti X meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu a připojili snímky tohoto jevu.

V pondělí bude polojasno až jasno, na severozápadě přechodně až oblačno. Zejména v západní polovině Čech se zpočátku mohou tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. „Nejvíc mlh a nízké oblačnosti se vytvořilo v západní polovině Čech, kde ojediněle vydrží po celý den, jinde bude převládat slunečno,“ napsali meteorologové na sociální síti X. Nejvyšší teploty dosáhnou 14 až 18 °C, při nízké oblačnosti jen 12 °C. Povane mírný jižní až jihovýchodní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Houbové žně v Česku pokračují, které druhy se nyní vyplatí hledat? Hřiby to nejsou

Noc na úterý bude jasná až polojasná. Zejména na západě, jihozápadě a jihu území se místy vytvoří mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší teploty klesnou na 9 až 5 °C, při malé oblačnosti a slabším větru až na 3 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr rychlostí do 3 m/s.

Na úterý předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu jasno až polojasno. Zejména na západě a jihozápadě Čech a na Moravě se místy vytvoří mlhy nebo bude zataženo nízkou oblačností. Odpoledne a večer od severozápadu přibyde oblačnosti a postupně se v Čechách místy vyskytne déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou 12 až 17 °C, v Čechách a ve Slezsku místy až 19 °C. Povane mírný jižní vítr rychlostí 2 až 6 m/s, který se bude měnit na severozápadní až severní.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ve středu bude zataženo až oblačno, v jihovýchodní polovině území se místy vyskytne déšť nebo přeháňky. Během dne od severozápadu na většině území ubyde oblačnosti a srážky ustanou. Nejnižší noční teploty klesnou na 11 až 7 °C, na severozápadě až na 5 °C. Přes den pak dosáhnou 11 až 15 °C. Vát bude slabý severní vítr rychlostí do 4 m/s, který se bude měnit na východní, na východě přechodně zesílí.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, místy se vyskytnou mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty klesnou na 5 až 1 °C, při nízké oblačnosti se budou pohybovat kolem 7 °C. Přes den teploty dosáhnou 13 až 17 °C, při nízké oblačnosti jen 11 °C. Povane slabý, na jižní Moravě a Českomoravské vrchovině postupně mírný východní až jihovýchodní vítr rychlostí 3 až 7 m/s.

Jasno až polojasno bude také v pátek. Místy se vyskytnou mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty klesnou na 8 až 4 °C, při zmenšené oblačnosti až na 2 °C. Přes den dosáhnou 14 až 18 °C, při nízké oblačnosti se budou pohybovat kolem 12 °C. Vát bude slabý, na jižní Moravě a Českomoravské vrchovině mírný jihovýchodní vítr rychlostí 3 až 7 m/s.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zoufalá situace na Jesenicku. Po povodních není jak vysoušet, dobrovolníci také chybí

Tagy: