Jedna ruka neví, co dělá druhá. Putin opět přiživil spekulace o svém podlomeném zdraví

Vladimir Putin při rozhovoru pro ruskou státní televizi (3. června)

Válka na Ukrajině (24.11.2022 7:06)

Zdraví ruského prezidenta Vladimira Putina je opět terčem spekulací. Již delší dobu na záběrech televizních kamer mnohdy až nepřirozeně kroutí končetinami, což se projevuje i nadále. Na jednom ze svých posledních setkáních se jednou rukou křečovitě držel stolu a druhou zvláštně pohyboval. Přiživil tím zvěsti, dle kterých trpí jednou či dokonce vícero závažnými nemocemi.

Rakovina slinivky nebo prostaty, Parkinsonova choroba či jiné problémy psychického charakteru. Tyto a další nemoci má podle zpráv celé řady médií mít ruská hlava státu.

Spekulace navíc již delší dobu přiživuje Putinova „řeč těla“. V podstatě od zahájení ruské invaze na Ukrajině se totiž Putin často ukazuje se svými byznysovými spojenci či podřízenými ministry, přičemž nějaká část jeho těla je až v nepřirozené či přinejmenším zvláštní pozici.

Mnoho textů vzniklo například ohledně jeho svírání stolu, když se bavil se svým ministrem obrany Sergejem Šojguem a dalšími osobnostmi ruské politiky. Naposledy ale zaujal při jednání s oligarchou Dmitrijem Mazepinem. Putin se jednou rukou opět křečovitě drží stolu, ale v akci je i paže druhá. Tou zvláštním způsobem pohupuje. Kreml přitom jakékoliv zprávy o Putinově zhoršujícímu se zdraví odmítá.

Mocnář, který letos oslavil již 70. narozeniny, v předešlých letech proslul svojí snahou vypadat před ruským národem, a potažmo i pro zahraniční diváky, co nejvíce mužně. Prosluly například fotografie, kterak svlečený do půlky těla jede na koni. Známé jsou také snímky, kdy je Putin na lovu tygrů.

Propaganda se ruského vládce snaží vykreslit jako neobyčejného bohatýra, který na co sáhne, v tom exceluje. Za zmínku určitě stojí jeho pravidelné hraní hokeje se sportovními legendami a osobnostmi ruského politického života, kdy je Putin vždy nejlepším střelcem zápasu. Mnohdy nastřílí skoro dvojciferný počet gólů. Na ledě se však pohybuje velmi pomalu, spoluhráči ho takřka permanentně zásobují přihrávkami a soupeři mu raději uhýbají, a to včetně brankářů.

Tagy: