Stát nemusí danit vše. Zrušme DPH na energie a vyřešíme tím inflaci, tvrdí Schillerová

Alena Schillerová v Poslanecké sněmovně ještě v době, kdy byla ministryní

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) má nápad, jak vyřešit rekordní inflaci. Vládě Petra Fialy (ODS) radí, aby zrušila po dobu jednoho roku DPH na energie. To by podle ní mělo fungovat i proto, že v letech 1993 a 2008 došlo ke zvýšení inflace právě z důvodu navýšení DPH. Prohlásila to ve čtvrtek na mimořádné schůzi v Poslanecké sněmovně, kde se poslanci zabývají právě tím, jak domácnostem z energetické krize pomoci.

Až se může občas zdát, že Alena Schillerová zapomíná na to, že ještě před pár měsíci byla ministryní ona a právě kabinet, ve kterém seděla, za zvyšující se inflaci nese část odpovědnosti. Schillerová ale opakovaně tvrdí, že inflace je tzv. z dovozu.

„Nevyčítám vládě vysokou inflaci, ta je importovaná. Ale co vám vyčítám, je to, že to neřešíte a lidem nepomáháte. Z mého pohledu je to absolutně nepochopitelné,“ začala na úvod svého projevu současná šéfka poslanců ANO.

Za zvýšení inflace může DPH

Inflace skutečně v lednu stoupla k téměř 10 procentům a šplhá k historickému maximu. Podle Českého statistického úřadu je nárůst spotřebitelských cen nejvyšší od roku 1993 a i toho se Schillerová chytla.

„Téměř 10 procent je totiž nejvíce od července 1998 a vyšší meziměsíční nárůst inflace zaznamenala jen v lednu 1993 v důsledku zavedení DPH. I v roce 2008 byla navýšena inflace, a to opět v důsledku zvýšení DPH,“ uvedla dále bývalá ministryně s tím, že ji to vede k logickému řešení a tím je nyní naopak DPH snížit.

Odpusťme DPH a inflace klesne

Snížení DPH u energií z 21 procent na 0 už její vláda navrhovala. Je to podle ní nejlepší pomoc všem občanům v boji s energetickou krizí. Nová vláda si to ale nemyslí, opatření označuje za drahé, a tak ho zrušila.

„Mám pocit, že tady převládla ješitnost. Tváříte se, že cokoliv připravila Babišova vláda je špatně. To, co vyvolalo inflaci v letech 1993 a 2008 můžeme využít ve svůj prospěch. Víme, že odpuštění DPH snížilo inflační zátěž a z historických údajů víme, že DPH může výrazným způsobem pohnout cenovou hladinou. Odpuštění DPH je tak rozumným krokem. Úkolem státu není zdanit bezpodmínečně vše, co je možné,“ prohlásila na závěr svého projevu v dolní komoře exministryně.

To, že za dluhy a vysokou inflace může právě Schillerová jí velmi rychle připomněl současný ministr financí Zbyněk Stanjura.

Snížení DPH pomoc nepřinese

Je ale velmi sporné, zda její dedukce skutečně s růstem inflace souvisí. Česko totiž již nejméně jednu zkušenost se snižováním DPH za účelem zlevnění zboží má. Bylo to ještě za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), v níž seděli i ministři hnutí ANO. Od roku 2015 totiž byla zavedena třetí sazba DPH ve výši 10 procent a vztahovala se na léky, dětskou výživu a knihy. Ke zlevnění ani jednoho z uvedených druhů zboží ale nedošlo. Sever iDnes tehdy informoval, že některé léky dokonce zdražily. U ostatních druhů zboží nižší sazba DPH pomohla výrobcům nebo prodejcům, ale rozhodně ne spotřebitelům.

Alena Schillerová však svou argumentací jde i proti svému stranickému šéfovi Andreji Babišovi. Ten totiž v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb v roce 2016 ještě jako ministr financí navrhoval nealkoholické nápoje a jídlo v restauracích ze sazby DPH 21 procent na 15 a pro točené pivo dokonce žádal sazbu jen 10procentní. Tehdy však bylo hlavním argumentem, že to pomůže restauratérům. O dopadu v podobě zlevnění pro koncové zákazníky nebyla vůbec řeč.

Tagy: