Jednání lidí v Zemanově okolí působí jako boj o čas, myslí si senátor Oberfalzer

Senátor Jiří Oberfalzer (ODS)

360° 15.10.2021

Senátor Jiří Oberfalzer (ODS) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS řekl, že jednání lidí v okolí prezidenta Miloše Zemana působí jako boj o čas. „Čtvrteční vystoupení jeho manželky mi přišlo lidské a uvěřitelné. Hlavní sdělení bylo, aby byl Zeman v klidu a mohl se uzdravit. Lze si ho ale vysvětlit i tak, že kancelář prezidenta chtěla podtrhnout blokaci informací,“ konstatoval.

Informací o zdravotním stavu prezidenta je nadále poskrovnu. Senát se s žádostí o vyjádření obrátil na Hrad. „Kancelář měla být náš partner, odpověď jsme ale doteď nedostali. Proto se předseda Miloš Vystrčil odhodlal obrátit na ředitele ÚVN,“ vysvětlil páteční prohlášení Vystrčila.

Oberfalzer zdůraznil, že Senát nechce znát diagnózu prezidenta. „Jen potřebujeme vědět, zda bude ve stavu, kdy bude schopen vykonávat své funkce,“ podotkl. Spekulace, které doprovází návštěva předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka u prezidenta, jsou podle něj namístě.

„Nemáme žádné informace. Neznáme výrok Zemana, jediný akt byl, že přijal předsedu Sněmovny a podepsal dokument o svolání Poslanecké sněmovny. Není zde žádná objektivní informace. Je to jako když jde kouzelník za scénu a přijde s květinou. Nevíme, kde ji vzal,“ pokračoval. Domněnkám se podle senátora dalo předejít, kdyby u podpisu byla kamera nebo Vystrčil jako svědek.

Mnozí očekávali, že ve čtvrtečním vyjádření Hradu se veřejnost dozví, jaký je stav prezidenta. Nakonec však vystoupila manželka a dcera prezidenta. „Přišlo mi to lidské a uvěřitelné. Hlavní sdělení bylo, aby byl Zeman v klidu a mohl se uzdravit. Lze si to ale vysvětlit i tak, že kancelář chtěla podtrhnout blokaci informací,“ sdělil senátor.

Právě omezený přístup k informacím o zdravotním stavu prezidenta může být od lidí z okolí prezidenta zapříčiněn několika faktory. „Buď nemohou říci, jak to je. Třeba se něčeho obávají, jako my všichni. Působí to jako boj o čas, takové myšlenky ale mít nechci,“ uzavřel Oberfalzer s tím, že eskalace se zkoumáním prezidentova podpisu je jen důsledkem situace, do které nás přivedla kancelář prezidenta.

Tagy: