Fronta padne kdekoli, kde si Rusové usmyslí. Ukrajinští důstojníci se děsí brzké ofenzivy

Ukrajinští vysoce postavení důstojníci se svěřili listu Politico se svými nejčernějšími obavami: Ukrajinská obrana podle nich při příští ruské ofenzivě nevyhnutelně padne. Průlom se prý dá čekat kdekoli, kde si Moskva usmyslí zaútočit. Ruská ofenziva se očekává na jaře nebo v létě.

Dynamika války na Ukrajině se během roku otočila o 180 stupňů. Před rokem Západ s nadšením vyhlížel ukrajinskou protiofenzivu, která měla vyhnat Rusy ze země. Jenže protiútok nepřinesl kýžené výsledky a fronta se prakticky nehnula.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Most na Krym zničíme do pár měsíců. Plán máme a je to nevyhnutelné, tvrdí Ukrajinci

Teď – o rok později – se naopak očekává další drtivý útok Ruska. Po pádu Avdijivky se ruská armáda údajně připravuje na další masivní ofenzivu, která může začít kdykoli v příštích několika měsících.

Ukrajinští vysocí důstojníci, kteří sloužili pod Valerijem Zalužným, bývalým vrchním velitelem ukrajinských ozbrojených sil, pro list Politico anonymně uvedli, že vyhlídky Kyjeva jsou mimořádně chmurné.

„Ukrajině nyní nemůže pomoci vůbec nic, protože nemáme žádné technologie, které by byly schopny kompenzovat masu vojsk, kterou na nás Rusko pravděpodobně vrhne. My tyto technologie nemáme a Západ je také nemá v dostatečném množství,“ řekl listu jeden z vysoce postavených vojenských zdrojů.

Ruský postup je na spadnutí

Podle ukrajinských důstojníků padne ukrajinská fronta na kterémkoli místě, na které se Rusové při svém útoku zaměří. Zabránit pádu fronty by prý mohla pouze ukrajinská odvaha nebo ruské chyby.

„Vysocí ukrajinští důstojníci však uvedli, že spoléhat se na ruské chyby není strategie. A s hořkostí konstatovali, že chybné kroky, kterých se Západ i Ukrajina dopustily, od počátku brzdily ukrajinský odpor. Rovněž se rozhořčeně vyjádřili k liknavosti Západu, který podle nich dodával zásoby a zbraňové systémy příliš pozdě a v nedostatečném množství, takže nezměnily situaci tak, jak by za jiných okolností mohly,“ napsal web Politico.

Ukrajinci tím naráželi například na stíhačky F-16, jejichž dodávku podle nich odklepla americká strana příliš pozdě. První stroje s vycvičenými piloty se zřejmě zapojí do akce až v polovině roku.

„Každá zbraň má svůj správný čas. F-16 byly potřeba v roce 2023, v roce 2024 už nebudou,“ řekl pro Politico ukrajinský zdroj. Kromě nedostatku techniky trápí Ukrajince kritický nedostatek vojáků. Podle velení armády chybí na frontě až půl milionu lidí.

S tvrzením, že roste pravděpodobnost brzké ruské ofenzivy, souhlasí i odborníci oslovení CNN Prima NEWS.

„Moskva má kapacity udeřit ještě větší silou, čeká se na jarní oblevu,“ řekl CNN Prima NEWS politolog a bezpečnostní analytik Josef Kraus.

„Dlouhodobější konflikt vyhovuje Rusku. Co se týče vojenských kapacit, tak Rusové jsou oproti Ukrajincům ve výhodě asi čtyři ku jedné,“ míní bezpečnostní expert a bývalý náměstek ministra obrany Daniel Koštoval.

O chmurných vyhlídkách mluvil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle něhož budou muset jeho vojáci začít bez západní pomoci „krok po kroku ustupovat“.

VIDEO: Život v ukrajinském Makarivu

Tagy: