Jelínek k přijímačkám: Chyby se neodpouští, honíme se za pseudodokonalostí. To je problém

psycholog a mentální kouč Marian Jelínek

360° (53)

V souvislosti s přijímacími zkouškami bychom měli děti naučit, že součástí života je neúspěch, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS psycholog Marian Jelínek. Místo toho se podle něj honíme za „pseudodokonalostí“. Vysvětlil také, že děti vnímají stres zejména prostřednictvím svých rodičů.

„Děti jsou ještě ve věku, kdy hodně zrcadlí věci, které prožívají jejich rodiče. Zejména to znamená, že jestli jsou rodiče ve stresu, musí nutně počítat s tím, že své pocity přenáší na dítě,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Jelínek.

ČTĚTE TAKÉ: Stát chce brát z cizí kapsy, stěžují si samosprávy. Odmítají platit nepedagogické pozice

Pokud rodina přistupuje k věcem s nadhledem, tak i tento uklidňující pocit je přenisetelný. Neznamená to ale přijímací zkoušky podceňovat. Rodiče by se měli soustředit na to, co mohou udělat pro to, aby je jejich potomek zvládl, a ne se obávat výsledku.

Případný nezdar není podle psychologa pro žáky pouze špatnou věcí. „Měli by se naučit přijímat, že život sebou přináší trápení a neúspěch. Také součástí sportu je porážka a děti by se k ní měli naučit správně postavit,“ vysvětlil Jelínek.

„Problém současné doby a výkonové společnosti je v tom, že se honíme za ‚pseudodokonalostí‘, kdy se chyby neodpouštějí, a kdy si člověk nemůže dovolit udělat chybu,“ dodal Jelínek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Známkám na vysvědčení zvoní hrana, mohla by je nahradit slova. Učitelé to hodnotí všelijak

Tagy: