Operátoři ostře o nových poplatcích za ČT: Bezbřehý chaos a zásah do soukromí zákazníků

Budova České televize na Kavčích horách

Zaměstnavatelé se bouří proti uvažovanému zvýšení konsesionářských poplatků

Mobilní operátoři se postavili proti novele zákona o České televizi a Českém rozhlasu. Nelíbí se jim pasáž, podle níž by museli na vyžádání podávat informace o svých zákaznících. Veřejnoprávní televize touto cestou chce zjišťovat, kdo musí platit koncesionářské poplatky. Nová legislativa totiž počítá s tím, že zmíněnou povinnost by měly všechny domácnosti s připojením k internetu. Podle Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) návrh způsobí chaos a nabourá soukromí uživatelů.

Prezident APMS Jiří Grund je přesvědčen, že návrh je zásadně nedomyšlený, přičemž povede k chaosu a nepřiměřeným zásahům do soukromí. Obdobně už veřejnoprávní média mají možnost nahlížet do seznamů odběratelů elektřiny. Nově by odvětví dodavatelů energií mohli v tomto ohledu doplnit mobilní operátoři.

„Návrh například vůbec nereflektuje zcela obvyklou situaci, kdy na jednu osobu z rodiny je evidováno hned několik služeb připojení k internetu. Takových služeb je dnes celá řada. Přitom vůbec nemusí jít o připojení k internetu ve vztahu ke sledování televize,“ řekl Grund pro web Echo24.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Je špatně, když se poplatky za ČT stávají politickým problémem, říká Singer

Novela totiž počítá s tím, že by se poplatku nevyhnuly nejen domácnosti vlastnící televizor, ale i ty připojené k internetu. K tomu postačí vlastnictví počítače, tabletu či mobilního telefonu.

„Výsledkem bude bezbřehý chaos, kdy se dotčené subjekty budou různě bránit a argumentovat počty technicky způsobilých zařízení. Celé to povede ke snížení efektivity výběru televizních poplatků. Navíc se další náklady související s výběrem poplatků přenesou na nově zúčastněné osoby,“ dodal Grund.

Podle APMS návrh vychází z chybného a zastaralého předpokladu, kdy se poplatky vázaly na vlastnictví televizoru. Grund zdůrazňuje potřebu širší diskuse za účasti odborníků, aby byl nalezen udržitelný model financování veřejnoprávních médií. S návrhem novely vyjádřili nesouhlas i zaměstnavatelé, komerční televize či vydavatelské domy.

S účinností se počítá od začátku roku 2025

Počet domácností, které v Česku platí televizní poplatek, by se měl po přijetí mediálních novel zvýšit o 615 tisíc na 3,95 milionu. A kolik domácností s připojením k internetu vlastně je? Podle Českého statistického úřadu necelé čtyři miliony, tedy 87,5 procenta z celkového počtu domácností.

Povinnost ohledně hrazení poplatku se podle návrhu zákona nebude vztahovat na každé zařízení, ale pouze na jeden mobilní telefon, tablet nebo počítač připojený k internetu v rámci domácnosti.

Ministerstvo kultury zároveň navrhuje zvýšit od příštího roku televizní poplatek o 15 korun na 150 korun. ČT tím v příštím roce získá navíc 865 milionů korun. Letos ČT předpokládá výnos z poplatků 5,7 miliardy korun. Rozhlas předpokládá zvýšení počtu poplatníků během tří let o 250 až 300 tisíc ze stávajících 3,81 milionu. Zvýšení poplatku o desetikorunu na 55 korun mu má příští rok přinést 331 milionů korun ke stávajícímu výnosu 2,06 miliardy korun.

Návrhy novel musí schválit vláda a následně poslanci a senátoři. S účinností se počítá od začátku příštího roku.

Tagy: