Jestli se neomluvíš, budeš čelit žalobě jako Okamura. Europoslanci se pohádali ve vysílání

Speciál: České zájmy v Evropě na CNN Prima NEWS

Europoslanec Ondřej Knotek (ANO) ve speciálním vysílání k tématu českých zájmů v Evropě na CNN Prima NEWS osočil Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) z toho, že na výboru pro lidská práva hlasoval pro relokaci migrantů, takové hlasování ale vůbec neproběhlo. Zdechovský proto zahrozil žalobou, pokud se Knotek neomluví.

Evropa podle europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM) nepomáhá, ale diktuje. „Přála bych si, abychom mávli kouzelným proutkem a od této chvíle už neschválili nic. Myslím si, že bychom neskutečně ulevili evropským občanům, českým občanům a úplně všem,“ řekla směrem k Evropské unii Konečná.

Na výrok Konečné vzápětí ironicky zareagoval Zdechovský. „Zakázal bych hlasování, ale taky bych poslancům zakázal brát platy z Evropského parlamentu. Odteď nehlasujme, neberme plat a rozpusťme Evropský parlament,“ sdělil. Pak pokračoval již vážněji. „Důležité je projít volbami a nebýt populista, neříkat věci, které jsou nesplnitelné. Musíme mít reálné cíle a zaměřit se na bezpečnost,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka o balíček: Vondra vyzval Konečnou k sázce. Zdechovský nazval Babiše diktátorem

V nadneseném tónu pokračoval i Knotek. „Jsem rád, že lidovci vnímají bezpečnost tak vážně, a proto Tomáš Zdechovský na výboru pro lidská práva hlasoval pro povinné relokace migrantů,“ uvedl a přidal poznámku směrem k Alexandru Vondrovi (ODS). „Souhlasím s tím, když Vondra říká, že Frans Timmermans (místopředseda Evropské komise, pozn. red.) je jedno z největších zel v Evropě. Škoda, že mu česká vláda během předsednictví šla tak na ruku v klimatickém balíčku,“ sdělil Knotek.

Obvinění z hlasování o relokaci migrantů ve výboru pro lidská práva, které podle oficiálních stránek Evropského parlamentu neproběhlo, Zdechovského namíchlo. „Jestli se, Ondřeji, opravdu neomluvíš, budeš mít stejnou žalobu jako Okamura, který ji už prohrál. O žádné povinné relokaci tento parlament nehlasoval. Fakt budeš za šaška,“ řekl Zdechovský směrem ke Knotkovi.

Je to populismus

Dlouhodobý kritik nizozemského místopředsedy Evropské komise europoslanec Alexandr Vondra (ODS) se rovněž ohradil proti Knotkovým slovům. „Všichni vědí, že tady kritizuju Timmermanse čtyři roky, vy jste tři roky mlčeli a teď jste se přidali,“ odpověděl.

Zdechovského rýpnutí o zrušení platů je podle Konečné v rozporu s chováním europoslance. „Když jsme naposled hlasovali o snížení platu na polovinu, byl jste, pane Zdechovský, proti,“ řekla Konečná na adresu lidoveckého poslance. Ten se bránil: „Byla to deklarace, platy si snížit podle smluv nemůžeme. Je to populismus a já nejsem prolhaný jako komunisté.“ Ani to však Konečnou nepřesvědčilo. „Nejsi toho schopen ani deklaratorně. Jsi synonymem lidovce, který všude byl, všechna ministerstva obsadil a platy si rozdal,“ uzavřela.

Tagy: