Hádka o balíček: Vondra vyzval Konečnou k sázce. Zdechovský nazval Babiše diktátorem

Speciál České zájmy v Evropě na CNN Prima NEWS

Europoslanci o konsolidačním balíčku

Výnos z windfall tax, tedy z daně z neočekávaných zisků, nebude vyšší než 30 miliard, uvedla europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) ve speciálním vysílání na CNN Prima NEWS nazvaném České zájmy v Evropě. Vsadím se, že to bude alespoň dvojnásobek, kontroval europoslanec ODS Alexandr Vondra. Europoslanec Ondřeje Knotek (ANO) uvedl, že vláda uchvátila moc jen proto, aby nevládl Andrej Babiš, načež člen Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) označil lídra hnutí ANO za diktátora. Konsolidační balíček je podle europoslankyně Markéty Gregorové (Piráti) nutný, ale nepopulární krok. Zdrojem problémů ČR je podle člena Evropského parlamentu Ivana Davida (SPD) současná vláda.

Konsolidační balíček podle Gregorové žádné body popularity vládě nezíská. „Jde o opravdu důležitou věc, která bude spoustu lidí bolet. Bohužel je to nezbytně nutné po všem, čemu náš rozpočet čelil. Zároveň si myslím, že je třeba být proti věcem, jako je úleva na dani na tiché víno, kterou si vyjedná čtyřprocentní menšina, nebo výnosy obcí z daně z hazardních her, za které lobbují jistí pánové z ODS, jako třeba pan Benda,“ popsala Gregorová.

Nulová daň na tichá vína je nesmyslná i podle Vondry, obviňování svého stranického kolegy Marka Bendy však odmítl. „Souhlasím s tím vínem, nechápu to a také jsem to kritizoval. Není ale pravda, že Marek Benda prosazoval nějaké výjimky pro hazard,“ zdůraznil europoslanec s tím, že má důvěru v ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) i premiéra Petra Fialu, že situaci zvládnou.

ČTĚTE TAKÉ: Vládě chybí koule Mirka Topolánka. Stanjura nemá být ministrem už dávno, míní politolog

Položka týkající se tichého vína byla podle Zdechovského návrhem Fialy. „To byl návrh vašeho šéfa. Petr Fiala osobně lidovce poprosil,“ obrátil se na Vondru a vymezil se i proti slovům Gregorové, která už dříve uvedla, že Stanjura by měl zvážit odchod z vlády. „Na rozdíl od kolegyně Gregorové nejsem personalistou této vládní koalice a nebudu říkat, který ministr za Piráty by měl skončit. Ale mám tam dvě želízka v ohni, o kterých si myslím, že nejsou úplně ty nejostřejší tužky v penále,“ dodal.

Odejít by mohla celá vláda

Návrhy na konec některých ministrů uvítala Konečná. „Jsem moc ráda, že jste si tady, kolegové, povyhazovali ministry, možná by mohla odejít celá vláda, to by se líbilo většině obyvatel České republiky, protože když se podívám na spokojenost s vládou, je nejnižší v historii ČR,“ sdělila Konečná a popsala své výhrady spojené s windfall tax. „Podle geniálního ministra, elektrikáře Jozefa Síkely, měla činit 80 miliard. Dneska jsme na 30 a možná se dostaneme na 20. Berte tam, kde je, a neberte lidem,“ apelovala.

Výnos pouhých 30 miliard je podle Vondry nesmysl. „Kolik tedy tipujete výnos z windfall tax,“ ptal se europoslankyně Konečné. „Pan ministr říkal 80 miliard, já říkám 30,“ odvětila a Vondra jí tak ve vysílání nabídl sázku. „Vsadím se, že to bude nejméně dvojnásob,“ uvedl, než ho přerušil moderátor s upozorněním na nepřípustnost navádění k hazardu v přímém přenosu. „Až to číslo bude známé, tak si to diváci budou moci sami porovnat,“ doplnil poté europoslanec a místopředseda ODS.

Diktátor ve vaší straně rozhodl

Probíhající debata podle Knotka ilustrovala, že se vláda nedokáže dohodnout. „Tak to dopadá, když se pět nesourodých prvků spojí jenom proto, aby uchvátilo moc ve státě a odstranilo Andreje Babiše,“ namítl Knotek s tím, že vláda podle něj rezignuje na boj se šedou ekonomikou. „Vláda vezme od lidí peníze a v zásadě českou ekonomiku zpomalí nebo jí dokonce pošle do recese,“ dodal.

Podle Zdechovského ale vláda plní program, který hnutí ANO nedokázalo dodržet. „Za dva roky jste úplně změnili názor, protože diktátor ve vaší straně rozhodl, že to bude jinak a vy nemáte vlastní uvažování,“ odpověděl na kritiku.

Problémy této vlády podle Davida nespadly shůry. „Jejich zdrojem je především tato vláda,“ řekl a dodal, že skoro žádná jiná evropská země nemá problémy větší. „Jsme v podmínkách, které jsou velmi podobné ostatním státům EU, ale výsledky odpovídají tomu, že se vláda nechová odpovědně ke svým občanům,“ zdůraznil.

Tagy: